Álságos és a kormány, a jogszabályok támadása mellett a magyar fogyasztók jogait sárba tipró üzletpolitikát folytat a Ryanair légitársaság, ezért a Védett Társadalom Alapítvány szerint éppen időszerű volt, hogy a hatóságok alapos vizsgálat alá vessék a multicég magyarországi működését – írja a Magyar Nemzet.

– Semmiképp nem lehet meglepő a Ryan­air számára, hogy a kormány ebben a rendkívüli gazdasági környezetben, a felfokozott energiaválság idején elkötelezte magát a lakosságot érintő, alacsony hatósági árszínvonal megvédése mellett, aminek egyik eszköze a több szektorban bevezetett extraprofit-különadó. Ehhez hasonló megoldásokkal valamennyi európai ország próbálkozik a háborús hatások kivédésére – mondta a Magyar Nemzetnek a Védett Társadalom Alapítvány jogásza a diszkont-légitársaság június elején indított offenzívájáról.

Tóth Máté rámutatott: az új adó egyáltalán nem rendkívüli hazai találmány, a repülőjegyek megadóztatása számos formában nemcsak a kontinensen, hanem világszerte alkalmazott eszköz, ráadásul több országban magasabb az összege, mint nálunk.

– Ezzel a Ryanair is tisztában van, hiszen számos országban szolgáltatnak.

A magyar kormány a légitársaság és minden más külföldi nagyvállalat számára is pozitív hangvételű, befektetőbarát környezetet biztosít, és eddig eltekintett az efféle adók kivetésétől, amelyet eleve csak ideiglenesen tervez, amíg a rendkívüli gazdasági-háborús helyzet megkívánja – emelte ki a jogi szakember, aki szerint így az írországi multicég képviselőjének ámokfutásszerű szereplései, amelyekben a Ryan­airt egy sarokba szorított, ártatlan piaci vállalkozásnak állítja be, mérhetetlenül álságos helyzetet teremtenek.

Az írországi mágnás ezúttal is halmozta az általa már unalomig ismételt „idióta” és „őrült” kifejezéseket, úgy az adóval, mint a kormánnyal, annak tagjaival szemben.

– Most csak tetézik az eddigi jogsértő gyakorlatok sorát azzal, hogy a különadó összegét áthárították az utazókra, ami teljesen ellentétes annak eredeti szándékával, a családok támogatásával – mondta Tóth Máté, aki szerint erős csúsztatás a multi részéről, hogy a kormány csak a Ryanairre vetett ki különadót, amit eleve a földi kiszolgáló cégeknek kell a költségvetésbe befizetniük, vagyis a légitársaságot csak közvetetten érinti.

– Ez ellen így fellépni összességében nagyon alattomos – fogalmazott, cáfolva azokat a baloldali sajtóban terjedő koncepciókat, melyek szerint a hatóságok azért vizsgálódnak, mert a kormány megsértődött a kritikákon és most hatalmat gyakorol…

…A magukat a fogyasztói igények kifinomult nyugati szószólóinak tekintő nagyvállalatok kultúrájában etikai szempontból kifogásolható a vezérigazgató viselkedése, de a vörös vonalat azzal lépte át a cég, hogy jellegzetesen gyarmati logikával lényegé­ben lenézi a magyarokat, az euró­pai normarendszer szerinti szabályainkat. A jogi szakember szavai szerint az utasok sorozatos megtévesztésével, a fogyasztói jogokkal kapcsolatos előírások ignorálásával és a panaszokat kezelő eddigi gyakorlatával a Ryanair hazánkban folyamatosan jogszabályokat sért.

– Megvetően azt feltételezik, hogy itt mindenki tájékozatlan, és nem tudja, hogy mi történik. A sorozatosan visszás gyakorlat pedig legújabban azzal tetőzik, hogy az utasok személyes adatainak felhasználásával e-mailben kérik a magyaroktól a kormánnyal szembeni fellépést a különadó kivetése miatt. Jogilag ezt is meg kell vizsgálni, mivel a jegyvásárlók korábban biztosan nem ezzel a szándékkal adták meg adatai­kat a légitársaságnak – vázolta Tóth Máté.

Mint felidézte, ezt megelőzően a magyar foglalási oldalon angol nyelvű közlemény jelent meg, amelyben arról tájékoztat az ír fapados cég, hogy a különadót a fogyasztókra vetette ki a kormány. Az adó áthárítása miatt érkezett temérdek fogyasztói panasz mellett a Védett Társadalom Alapítvány emiatt közérdekű bejelentést tett a hatóságnál, majd elindult az Igazságügyi Minisztérium átfogó témavizsgálata.

– Ez a fogyasztók megtévesztése, amit a törvény egyértelműen tilt Magyarországon és a teljes Európai Unióban egyaránt. Ugyanezen jogszabályok alapján a különadó miatti költség utólagos áthárítása is tiltott kereskedelmi gyakorlatnak minősül. Teljesen biztos, hogy a vállalat számíthat majd bírságra, amelynek összege tetemes lehet, mivel nemcsak az itteni forgalmat, hanem az egész írországi anyavállalat bevételeit veszik alapul. Emellett a Ryanairt el fogják tiltani a jogellenes magatartásoktól és a fogyasztók kártérítési pereket is indíthatnak ellene – sorolta a Védett Társadalom Alapítvány jogásza…

Thurzó Katalin teljes írása itt olvasható.

Forrás: Magyar Nemzet

(Címkép: airportal.hu)