Két év szünet után újraindul a diaszpóra magyar közösségeit segítő Kőrösi Csoma Sándor Program – közölte a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Szilágyi Péter kifejtette, a kormány 2022-2023-ban száz ösztöndíjast – cserkészeket, néptáncosokat, nyelvtanárokat, rendezvényszervezőket – küld ki a világ minden tájára, a nagy magyar közösségekbe, hogy segítsék a közösségépítő munkát.

A programra július 15-ig lehet jelentkezni – tette hozzá.

A helyettes államtitkár beszámolt arról is, hogy pénteken részt vett a 39 németországi magyar szervezetet felölelő Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége közgyűlésén, ahol szintén azt hangsúlyozta, hogy folyamatos a közös építkezés a diaszpórában élő magyarokkal.

Emlékeztetett, a szövetség célja a németországi magyar szervezetek és közösségek összefogása a magyar nyelv és kultúra ápolása érdekében kifejtett munkájuk összehangolására, illetve a becslések szerint 300 ezer Németországban élő magyar megszólítása.

Szilágyi Péter közölte, beszédében köszönetet mondott a diaszpórában élő külhoni magyaroknak is, hogy „április 3-án egyértelműen kiálltak a nemzetben való gondolkodás és a 2010-ben megkezdett nemzetépítő munka folytatása mellett”.

Hangsúlyozta, a kormány folytatja a 2010-ben megkezdett nemzetpolitikai építkezést.

A nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár kitért arra is, a Rákóczi Szövetséggel együttműködve ebben az évben is ezer magyar fiatalt várnak a diaszpórából Sátoraljaújhelyre a diaszpóra táboroztatási programra, ahol anyaországi és Kárpát-medencei társaikkal találkozhatnak.

Aláhúzta, a Külföldi Magyar Cserkésszövetséggel együttműködve az év során a világ minden földrészén tucatnál is több helyen szervezik meg a diaszpóra iskolatáborokat a helyi cserkészszervezetek bevonásával, ahová szintén magyar fiatalokat várnak.

Emellett Szilágyi Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy szeptemberben adják át Nyugat-Európa egyetlen magyar cserkészparkjának központi épületét, amely a nemzetpolitikai államtitkárság támogatásával készülhet el.

MTI

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi