A háborús infláció és a brüsszeli elhibázott szankciós politika miatt egy újfajta teherviselésben mindenkinek részt kell vennie, így a pártoknak és a frakcióknak is – minderről Kocsis Máté beszélt kedden az Országgyűlésben a frakciófinanszírozási szabályok átalakításáról szóló vitában.

Kocsis Máté elmondta, hogy a szomszédban kitört háború miatt lett szükséges a rezsivédelmi és a honvédelmi alap létrehozására az eddigi gazdasági eredmények megóvása miatt. A háborús infláció és a brüsszeli elhibázott szankciós politika miatt egy újfajta teherviselésben mindenkinek részt kell vennie, így a pártoknak és a frakcióknak is – tette hozzá a Fidesz frakcióvezetője.

Szólt arról is, hogyha a jelenlegi szabályok mellett működne tovább az országgyűlés, akkor is 3-3 milliárd forinttal kerülne többe a baloldal és a jobboldal. A javaslat értelmében hárommilliárd forintot vonnak el a baloldaltól, míg kétmilliárdot a jobboldaltól. Eddig az volt, hogy egy ellenzéki képviselő 1,6 szor többe került mint egy kormánypárti a frakció képviselője. Mostantól kezdve is többe kerül majd egy baloldali képviselő, de módosulnak az arányok – mondta a Fidesz frakcióvezetője.

A támogatottsági arányok azzal ugrottak meg, hogy a baloldali pártok hat frakciót alakítottak, miközben négy önállóan be sem jutna a parlamentbe.

Kocsis Máté kifejtette, hogy az új számítási mód révén a választók akarata is jobban érvényesül majd. A választók nem frakcióalakításra szavaztak, hanem listákra. Mindenkinek részt kell vennie a közös teherviselében, hogy a magyar emberek terhei csökkenjenek – mondta a politikus.

A kormány támogatja a javaslatot

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára jelezte, hogy a kormány támogatja a törvényjavaslatot és annak céljait.

Zsigó Róbert, a Fidesz vezérszónoka arról beszélt, hogy a parlament és a frakciók működési költségeit csökkenteni kell a mostani háborús inflációs helyzetben. Kijelentette, hogy a baloldalt csak a hatalom és a pénz érdekli, ezért trükköztek a frakciók létrehozásával.

A frakciók finanszírozása kapcsán jelenleg súlyos aránytalanságok vannak, mivel a korábbi ciklushoz képest kevesebb baloldali képviselő többet keres, mint a korábbi ciklusban.

Miközben a baloldal áprilisban 800 ezer szavazatot vesztett, addig 3 milliárd forinttal többet keresne, mint a korábbi ciklusban

– mondta Zsigó. Ez teljesen igazságtalan főleg a mostani háborús inflációs helyzetben – tette hozzá. A javaslat egy új komplex számítást vezet be, és ennek révén igazságosabb lesz a támogatási rendszer, de még így is több jut majd az ellenzéki képvisleőknek – mondta Zsigó.

Arató Gergely, gyurcsányista képviselő támadást indított a vagyonnyilatkozati rendszer átalakítása kapcsán. Szerinte nem jó az európai parlamenti szisztéma átvétele. Arató szerint a Fidesz erőltette a baloldalra azt, hogy közösen induljon a választáson. Végül a gyurcsányista képviselő közölte, nem szavazzák meg a közös teherviselést biztosító javaslatot.

Vejkey Imre, a KDNP vezérszónoka a joggal való visszaélésnek nevezte a Gyurcsány vezette baloldal azon lépését, ahogyan hat frakcióba osztódtak. Az uniós integráció mélyítésének tartja, hogy a vagyonnyilatkozati rendszerben átveszik az európai parlamenti szabályokat.

Forrás: Origo

Kiemelt kép: MH/Hegedűs Róbert