Attól félnek, hogy Kanada mégsem adja vissza a turbinát.

„Nem tudja garantálni az Északi Áramlat részét képező egyik kritikus fontosságú létesítmény biztonságos működtetését, mert kétségesnek tartja, hogy Kanada tényleg visszajuttatja-e a gázvezeték karbantartás alatt álló turbinaberendezését.” – közölte a Gazprom.

A múlt hét végén Kanada már jelezte, hogy úgy döntött, az Oroszországgal kialakult energiaválság enyhítése érdekében visszaadja Németországnak az Északi Áramlat portovajai kompresszorállomásának turbinaberendezését, amely jelenleg a Siemens csoport műhelyében van a québeci Montreal közelében.

Ugyanakkor a Gazprom közleménye szerint nem rendelkezik egyetlen olyan dokumentummal sem, amely arra utalna, hogy a Siemens tényleg visszaszállítaná a turbinát Kanadából, ezért azt hangsúlyozták, hogy

ilyen körülmények között lehetetlen nyilatkozni arról, sikerül-e biztosítani a portovajai kompresszorállomás működését.

Olaf Scholz ugyanakkor szerdán épp arról adott ki közleményt, hogy üdvözli Kanada döntését, hogy visszajuttatják a turbinát Németországba. Szerinte Kanada lépése biztosítja gázellátásunkat, aminek köszönhetően Németország és Európa továbbra is képes lesz Ukrajna humanitárius, anyagi és katonai támogatására.

Az Északi Áramlaton keresztül leállították a szállításokat hétfőn a terveknek megfelelően a rendes évi karbantartási munkák miatt. A munkálatok július 21-ig tartanak. Ez alatt a tíz nap alatt nem szállítanak gázt a vezetéken keresztül Németországba.

Európa attól tart, hogy Oroszország a karbantartás befejeztével nem indítja újra a gázszállítást, ami tovább súlyosbítaná a kontinens energiaválságát.
A sajtó megkeresésére a német gazdasági minisztérium nem kommentálta a Gazprom közleményét. A tárca szóvivője annyit közölt, hogy a karbantartást végző Siemens éppen felkészül arra, hogyan tudják majd a turbinaberendezést a lehető leggyorsabban visszaszállítani és az állomáson üzembe helyezni.
Forrás: 888.hu