Alig lépett hatályba az új ukrán nyelvtörvény máris kirótták az első bírságot a megszegéséért, méghozzá nem is akárkire. Tarasz Kremin, a nyelvvédelemért felelős állami biztos ugyanis bejelentette, Volodimit Zelenszkij komoly bírságra számíthat, ugyanis az ukrán elnök elkövette azt a rettenetes bűnt, hogy angolul és oroszul beszélt nyilvánosan. Ezt hívják úgy, hogy a fagyi visszanyalt!

Kremin szerint Zelenszkij törvényt szegett, amikor az ukrán nyelvtől eltérően beszélt, az angol mellett például a németet és az oroszt is használta – ezért akár 12 ezer ukrán hrivnyára is büntethetik. A tisztviselők állami nyelvhasználatának ellenőrzésére március 1. és június 30. között került sor.

Az ellenőrök a televíziós közvetítésekre, a központi végrehajtó hatalmi szervek, a helyi önkormányzati szervek, a katonai közigazgatás hivatalos honlapjaira, valamint az olyan platformokra összpontosítottak, mint a YouTube, a Facebook és a Telegram. Eddig még senkit sem büntettek meg azért, mert az ukránon kívül más nyelven is szólt nyilvánosan, azonban elképzelhető, hogy Zelenszkijjel precedenst teremthetnek – írja az Új Szó.

Ukrajnában ma, július 16-án életbe lépett a nyelvtörvény, ezzel a nemzeti kisebbségeket megfosztották az anyanyelvhez való joguktól: ezentúl csak a templomokban és magánbeszélgetések során beszélhetnek magyarul, lengyelül, románul, oroszul az ország immáron törvényesen másodrendűnek tartott állampolgárai.

Forrás: PestiSrácok

(Címkép: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal)