Mátraverebélyen tartotta meg a VII. Palóc Világtalálkozó főszervezője és társzervezői a jelentős esemény előtti összpontosító egyeztetést. A július 17-ei családias hangulatú megbeszélésen az augusztus 5-e és 7-e között megvalósuló esemény programtervezetét, szervezési kérdéseket és egyéb, a gördülékenyebb megvalósulást elősegítő megoldásokat vitatták meg.

Mint az egyeztetésen Berze Marianna, a Tar Lőrinc Baráti Kör vezetőségi tagja, a világtalálkozó egyik megálmodója hangsúlyozta:

nagy öröm számukra, hogy a világtalálkozók történelmében első alkalommal ad otthont felvidéki település a rendezvénynek.

Kliment Éva, a főszervező Csemadok Nagykürtösi Területi Választmányának titkára beszámolt az előkészületekről. Mint jelezte, a házigazda Ipolyszécsénykén már javában zajlik a terep rendezése. A világtalálkozóhoz igazítva infrastruktúrafejlesztéseket is  végrehajtottak a nagykürtösi járásbeli községben.

A helyi lakosság is kiveszi a részét az előkészületekből. Önkéntes munkában készítették elő a községi köztereket az augusztus elejei jelentős rendezvényre. Kitisztították és rendbe tették a kastély szomszédságában lévő angolparkot. Az ösvényeket és a falu úthálózatát is előkészítették a vendégek fogadására.

A világtalálkozó központi helye az említett angolpark mellett a Lipthay-kastély, továbbá a kultúrház és annak környéke ad majd otthont a világtalálkozó programjainak.

Az angolparkban felállítandó nagyszínpadon pénteken és szombaton hagyományőrző csoportok, előadóművészek lépnek fel. A kultúrház melletti kisszínpad főleg irodalmi témájú programok, könyvbemutatók helyszíne lesz.

Mint Kliment Éva elmondta: a leendő fellépők között mintegy harminc énekcsoport, több táncegyüttes, valamint népi zenekar, citeraegyüttes található. Mindannyian a palócföldi néphagyomány éltetői.

A szervezők a gyerekekre is gondoltak, külön mesesátorral kedveskednek nekik. A népmesélés mellett foglalkozásokkal is készülnek.

A kastély emeleti termeiben kiállításokat szerveznek, felvidéki és magyarországi képzőművészek mutatkoznak be a világtalálkozó idején. A községhez köthető személyek előtt is tisztelegnek a tárlattal. Így bemutatják többek között az Ipolyszécsénykéről származó Cziglényi Ádám grafikus, bélyegtervező és Major Lajos, a szlovákiai testépítő sportmagazin, a Muscle and Fitness alapító szerkesztőjének a munkásságát. Ugyancsak láthatóak lesznek például Gazdag Katalin míves falvédői és a palóc népviseletet bemutató babagyűjteménye.

Az időszaki kiállítások mellett állandó képtárral is készülnek.

A Palócföldi  arcképcsarnok a térség neves szülötteinek portréit tartalmazza. A nyolcvan képet a kastély folyosóin és a lépcsőházban helyezték el.

Mint Kliment Éva jelezte: a részletes műsorprogram összeállítása még várat magára. A programtervezet sokszínű és értékőrző – tette hozzá. „A szombat esti sztárvendég az Ismerős Arcok” – emelte ki. A programból nem hiányozhat a lakodalmas menet sem, felelevenítve a palóc lakodalmas hagyományokat.

A palócföldi kézművesek sem maradnak otthon. Jámbor Mónika, a Palóc Kistermelői Piactér egyik koordinátora, a világtalálkozó kézműves vásárának főszervezője a találkozón kifejtette:

mintegy huszonöt kézműves jelenik majd meg a három napon át tartó rendezvényen. Mindannyian saját készítésű termékekkel érkeznek Ipolyszécsénykére.

A kézműves szappantól kezdve a mézeskalácson és az egyedi népi motívumos táskákon át a míves ajándéktárgyakig igen széles a kézművesek kínálatának palettája.

Augusztus 7-én, vasárnap az ipolybalogi Szent Korona Ünnep keretében zárul a VII. Palóc Világtalálkozó.

 

Forrás és teljes cikk: Felvidek.ma

Kiemelt kép: programturizmus.hu