A The Telegraph szerint Nagy-Britannia egyik tánciskolája, a Northern School of Contemporary Dance (NSCD) a „potenciálisan vitatható jellege” miatt a továbbiakban hanyagolja a balettet a felvételi követelményekből.

A tánciskola egyetemi tanulmányokért felelős vezetője, Francesca McCarthy a lapnak adott kommentárjában ezt azzal indokolta, hogy szerinte a balett egy alapvetően egy elitista forma, melyet azon fiataloknak találták ki, akik a balett-órákat ki tudják fizetni, a diákok nagy részének azonban nincs hozzáférésük ehhez a tánchoz.

Ez egy nagyon sajátos forma, amely bizonyos fehér európai elképzelések és testformák köré épül, amelyek gyakran elidegenítőek azon fiatalok számára, akik nem felelnek meg ennek az esztétikai ideálnak.” – állította.

McCarthy arra is panaszkodott, hogy a balettnek „erősen nemi gyökerei vannak a mozgásszókincs tekintetében”, utalva arra, hogy „az [NSCD] balett-tanárok többségét azokban az időkben képezték még ki, amikor a balett oktatásban még egyértelmű volt az a felosztás, hogy a férfiak emelik fel a nőket”.  Azt ugyan elismerte, hogy az utóbbi időben ebben történt egy kis elmozdulás, de még mindig akadnak gondok „ a nem bináris és a transz táncosok befogadása körül”.

 A The Telegraph aggodalmakat fogalmazott meg azzal kapcsolatban is, hogy a balettben szavak szintjén is el van különítve a női balerinák és a férfi táncosok.

A balettben tehát az NSCD számára a nemi szerepek és a nemek szerinti nyelvezet is nagy problémát jelent. McCarthy szerint a nemileg semleges kifejezések használatát kezdték el ösztönözni, erőfeszítéseket tesznek arra, hogy a mindennapok használatának része legyen a „they” (ők) szó használata a megszólításkor, hogy ezzel is elkerüljék a táncosok identitásának feltételezését.

Forrás: 888.hu