A honosítási folyamat számadatairól, folyamatáról, a magyar állampolgársággal járó előnyökről és a felmerülő problémás helyzetekről beszélgetett Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke (a képen), Tamás Sándor, Kovászna megyei tanácselnök és Rostás Szabolcs, a Krónika főszerkesztője szerdán délután Tusványoson.

Mára már több mint 55 ezer erdélyi magyar igényelte a magyar állampolgárságot, míg világszerte 1,1 millióan adták be kérésüket az állampolgárság megszerzésére – mondta el Sándor Krisztina, az Edélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke Tusványoson szerda délután, a Kós Károly sátorban. Beszámolója alapján már tizenkét éve állandóan zajlik a honosítási folyamat, valamint az anyakönyveztetés, amely a születések, házasságkötések és elhalálozások regisztrálását illeti, és továbbra sem fejeződik be. Mára már az életünk része a honosítás – fogalmazott az EMNT ügyvezető elnöke.

Tamás Sándor a Kovászna Megyei Tanács elnöke rámutatott, hogy a felmérések szerint az erdélyi magyarok 25 százaléka még mindig nem igényelte, de szeretne kettős állampolgárságot.   Az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács jelenleg is közös erővel dolgozik azon, hogy mindenki, aki jogosult rá, megkapja a magyar állampolgárságot – hangzott el a beszélgetésen. A könnyített honosítási folyamat kezdeti időszakban állampolgárságot igénylők motivációja több esetben érzelmi indíttatású volt, de sokan a külföldi munkavállalás miatt adták be irataikat az illetékes irodák egyikébe. Azok közül pedig, akik máig nem éltek a lehetőséggel, sokaknak a szükséges dokumentumok megszerzése lehet gond, illetve akadnak elvi kifogásokra hivatkozók is – fejtette ki Sándor Krisztina.

Kiemelte, van, aki attól fél, hogy nem kaphatja meg a román állam által biztosított nyugdíját, ha kettős állampolgár lesz, de mint hangsúlyozta, ez tévhit. A magyar állampolgárság ugyanis több előnnyel és támogatással jár: babakötvény, anyasági támogatás, elektronikus személyazonossági igazolvány, amivel a schengeni övezetben lehet utazni, valamint útlevél, amelynek egyértelmű előnye van a román okmánnyal szemeben.

Forrás: Szekelyhon.ro

Szerző és kép: László Ildikó