Péntek délután Isztambulban ír alá megállapodást a gabonaexportról Oroszország és Ukrajna – közölte a török elnöki hivatal. Az aláíráson részt vesz Recep Tayyip Erdogan török elnök, António Guterres ENSZ-főtitkár, valamint Oroszország és Ukrajna képviselői. 

A megállapodás értelmében a háború miatt megrekedt ukrán gabonaszállítmányok útnak indulhatnának a Fekete-tengeren át, és enyhítenék az orosz gabona- és műtrágyaszállításokra vonatkozó korlátozásokat.

Egy nevének elhallgatását kérő diplomata azt közölte: Washington nemrégiben garanciákat ígért arra, hogy a szállító cégek nagy kapacitású hajókat bocsáthatnak Moszkva rendelkezésére gabonája és műtrágyája exportjához anélkül, hogy aggódniuk kellene a szankciók miatt.

Az Egyesült Államok üdvözölte csütörtökön a megállapodást. „Üdvözöljük az elvi megállapodás bejelentését, de ami számukra most fontos, az az, hogy Oroszország viselje a felelősséget a megállapodás végrehajtásáért, és lehetővé tegye, hogy az ukrán gabona eljusson a világpiacra” – mondta Ned Price, a külügyminisztérium szóvivője.

„Soha nem is lett volna szabad ilyen helyzetbe kerülnünk. Ez Oroszország szándékos döntése volt, hogy fegyverként használja fel az élelmiszereket” – tette hozzá a szóvivő, aki üdvözölte António Guterres és Törökország diplomáciai erőfeszítéseit.

Ami az ukrán gabonaszállításokat illeti, a tárgyalás alatt lévő megállapodás előirányozza a Fekete-tenger újbóli használatát biztonságos folyosókon és helyi tűzszüneteknek köszönhetően. Korábban az ukrán vezetés attól tartott, ha megnyitja kikötőit, akkor azt az orosz haditengerészet arra használja fel, hogy partraszállást hajtson végre a Fekete-tenger még ukrán ellenőrzés alatt lévő partszakaszán.

A kereskedelmi hajók feltehetően Törökország által elvégzendő átvizsgálása biztosítja majd, hogy a gabonaszállítmányok berakodására Odesszába érkező hajók ne szállítsanak fegyvert.

Diplomaták szerint Isztambulban koordinációs központot hoznak létre tengerhajózásra szakosodott ENSZ-szakértők közreműködésével.

Az Ukrajna és az Oroszország között megkötendő megállapodás célja, hogy rövid időn belül csökkentse az utóbbi hónapokban meredeken emelkedő gabonaárakat.

A világ több országban tapasztalt élelmiszerválság éhínséggel fenyeget, elsősorban Fekete-Afrika országaiban, de Libanonban vagy Egyiptomban is.

Forrás: MTI/MH

Fotó: Pexels