Olykor a jobboldali emberek is nyerhetnek a bíróságon, akár még befolyásos baloldali politikussal szemben is – ez derült ki a Szombathelyi Törvényszéken a minap, ahol nem kevesebb történt, mint hogy a város szocialista polgármesterét marasztalták el, amiért megsértette Dankó István volt közigazgatási államtitkár jó hírnevét.

Az elsőfokú ítélet szerint Nemény Andrásnak 100 ezer forint sérelemdíjat is meg kell fizetnie a Honvédelmi Minisztérium egykori államtitkárának. A történet előzménye, illetve kiváltója a Szombathelyen lebonyolított ingatlankiárusítás; ennek esett áldozatául a régi városi strand területe, egészen pikáns körülmények között. Csakhogy erre a területre a helyiek parkolót szeretnének a kórház részére, aminek a megépítését a kormány is támogatná. A szombathelyiek parkolóért folytatott harcának az eredménye végül nemcsak a terület visszaszerzése, hanem egy ingatlanmutyi leleplezése is lehet.

A területért, illetve a parkolóért folytatott tárgyalásokon Hende Csaba, Szombathely kormánypárti országgyűlési képviselője is részt vett és magával vitte korábbi közigazgatási államtitkárát, akinek a kifejtett jogi álláspontja szerint törvénytelen volt az ingatlan értékesítése, illetve annak módja. Nemény András a következő közgyűlésen Dankót támadta: kétes hírűnek titulálta és azt is állította, hogy államtitkárként magának, illetve saját cégének intézett közbeszerzést. Egyelőre csak a rágalmakért kell felelnie, de ha nincs szerencséje, még az ingatlaneladások ügye is a hatóságok elé kerülhet…

A Szombathelyi Törvényszék július 14-ei ítéletében kimondta: Nemény András polgármester azzal, hogy Szombathely megyei jogú város 2022. február 24-ei közgyűlésén azt a valótlant tényt híresztelte, hogy a felperes – Dankó István – saját magának, cégének egy komoly közbeszerzést intézett, amikor a Honvédelmi Minisztériumban dolgozott, megsértette a felperes jóhírnévhez fűződő személyiségi jogát. Dankó István először csak bocsánatkérésre szólította fel Nemény Andrást, majd miután a polgármester ennek nem tett eleget, személyiségi jogi pert indított jó hírneve megsértése miatt. Dankó István állítja: nem is tudott volna magának közbeszerzést intézni, ugyanis nincs és nem is volt korábban sem semmilyen cége.

De mi lehet olyan kényes, kínos ügy, hogy az egyébként rutinos és általában megfontolt városvezető teljességgel valótlan, légből kapott rágalmakkal támadjon egy volt államtitkárt? Hát a szombathelyi parkolóügy, amelyben Nemény András és Czeglédy Csaba – aki akkoriban országgyűlési képviselőjelölt volt – ezúttal nagyon mellényúltak. Mindössze 81 millió forintért adta el az önkormányzat a volt városi strand területének beépítetlen részét egy vállalkozónak, igencsak megkérdőjelezhető módon. Majd amikor kiderült, hogy márpedig itt mindenképp parkoló lesz, egészen kacifántos ügyletet találtak ki visszabérlésről, támogatásokról, csak hogy a vevő tulajdonában maradjon a terület. Az elkótyavetyélt ingatlan és a parkolóépítésben tanúsított városvezetési hozzáállás akkora közfelháborodást okozott és okoz napjainkig a vasi megyeszékhelyen, hogy az akár a baloldal bukásához is vezethet.

Szombathely jelenlegi balliberális városvezetésnek a 2022-es költségvetési évre sikerült olyan nehéz pénzügyi helyzetbe kormányoznia a várost, hogy ennek a mérséklésére bizonyos önkormányzati ingatlanok értékesítéséről döntött. A közgyűlési határozat szerint – amit egyik fideszes képviselő sem szavazott meg – tizenkét ingatlan eladásáról döntöttek egy csomagban. Ezek között az egyik a volt városi strand területén lévő beépítetlen terület, amire már korábban lakossági kezdeményezésre, Hende Csaba országgyűlési képviselő támogatásával a kórház dolgozói és látogatói részére parkolót terveztek.

Különösen pikáns, hogy rendkívül rövid határidővel írtak ki ajánlattételi határidőt, amelyen belül a strandi területre egyetlenegy érvényes ajánlat érkezett be, mégpedig egy olyan cégtől, amely az adásvételhez nem rendelkezett a szükséges összeggel, hanem frissen felvett banki hitelből fizette ki a vételárat…

…De hiába volt az érvényes ajánlattétel, az adás-vétel gyors lebonyolítása, lakossági kezdeményezésre ugyanis 1500 aláírás gyűlt össze szombathelyiektől, akik nem voltak hajlandóak lemondani a parkolóról, ami ide épülhetne. Nemény András némi csavarral még menteni próbálta a menthetőt, hogy ne kelljen visszavásárolni az ingatlant – akár többért, mint amennyit a város kapott a vevőtől –, hiszen az joggal követelhetné a pályázathoz készíttetett anyagok költségének egy részét is. Azon kívül egy visszavásárlás egyben beismerése is annak, hogy nem megfelelően jártak el. Ezt igyekeztek, ahogy csak lehet, elkerülni…

…A képviselő új javaslatot terjesztett elő, amelynek a lényege az volt, hogy amennyiben a telek visszakerül az önkormányzat tulajdonába, akkor eljár a kormány felé, hogy az a visszavásárlási árat és a teljes beruházási költséget biztosítsa az önkormányzat részére. Ennek egyetlen feltétele az ingatlan önkormányzat általi visszavásárlása volt. Ezen a bizonyos egyeztetésen fejtette ki álláspontját Dankó István volt közigazgatási államtitkár is. Ezért mondta el aztán később őt mindennek Nemény polgármester a közgyűlés előtt, amely a Szombathelyi Törvényszék szerint is becsületsértés volt.

Hende Csaba gyakorlatilag mattolta a polgármestert és még egy kvázi történelmi bírósági végzésre is sor került. Gulyás Gergely 2022. március 4-én megerősítette a kormányzati elköteleződést az ügyben, vállalták, hogy a visszavásárlás és a parkoló megépítésének összegét is odaadják Szombathelynek, ha az ingatlan újra a város tulajdonába került és látják a pontos számokat.

A vevő azzal ment bele a terület visszaadásába, hogy az eredeti vételáron – durván 81 millió forinton – felül a ráköltést, további 33 millió forintot kap. Nemény András azonban továbbra sem hajlandó a saját maguk által okozott helyzetet saját felelősségre helyrehozni. Nemcsak, hogy nem adja vissza saját büdzséből a korábban felvett vételárat, de még megelőlegezni sem hajlandó azt. A szerződést úgy készítették elő, hogy az csak akkor lép életbe, ha a magyar kormány a pénzt augusztus 31-ig átutalja a város számlájára; csak ekkor száll vissza az ingatlan tulajdona a városra. Ezt a szerződést kellene most elképzelésük szerint a város kormánypárti országgyűlési képviselőjének “kijárni”…

Forrás: PestiSrácok/Füssy Angéla

(Címkép: YouTube képernyőkép)

A teljes írás itt olvasható.