Holtan találták rendelőjében Lisa -Maria Kellermayr osztrák orvost. A doktornő az elmúlt időszakban halálos fenyegetéseket kapott oltásellenesektől és összeesküvés-elméletek terjesztőitől, miután sokat szerepelt a médiában a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, és az interjúkban a vakcinák mellett érvelt.

A búcsúlevél megírása után öngyilkos lett Lisa-Maria Kellermayr vöcklaburgi orvos. A hatóságok közlése szerint a felső-ausztriai doktornő korábban arról számolt be a honlapján, hogy

hónapok óta megtorlással fenyegetik megnyilatkozásai miatt olyanok, akik ellenzik a járványügyi korlátozásokat és elutasítják a védőoltást. Az asszony több alkalommal kapott halálos fenyegetéseket is, melynek hatására hosszabb időre rendőrségi védelem alá helyezték. Előfordult, hogy egy beteg pillangókéssel kereste föl.

A fenyegetések miatt indult eljárásban az osztrák ügyészség júniusban lezárta a vizsgálatot egy német állampolgárságú gyanúsított ügyében arra hivatkozva, hogy abban a berlini hatóságok az illetékesek. Az osztrák rendőrség ismeretlen személyek ellen vitte tovább a nyomozást.

A tudósításokból kiderül az is, Kellermayr a saját vagyonából százezer eurót költött a biztonságára.

Júniusban rendelője ideiglenes, majd július közepén végleges bezárását jelentette be, mondván, hogy senkinek sem kívánja azokat a munkakörülményeket, amelyek között az utóbbi hónapokban dolgoznia kellett.

Az osztrák közvéleményt sokkoló halálhírre reagálva vezető politikusok nemzeti egységre szólítottak fel. „Vessünk véget a megfélemlítésnek és a félelemkeltésnek! A gyűlöletnek és az intoleranciának nincs helye Ausztriában” – hangoztatta a tragikus hír kapcsán Alexander Van der Bellen köztársasági elnök.

Az Osztrák Orvosi Társaság elnöke, Johannes Steinhart szerint ez a tragikus esemény ijesztő módon mutatja meg, milyen következményekkel járhat a parttalanná váló internetes gyűlölet. Hozzátette, ismét kiderült, hogy szükség van az egészségügyi dolgozók támogatására a fenyegetések esetén. Johannes Rauch egészségügyi miniszter pedig csalódottságának adott hangot az orvos halála miatt. Az őt és az alkalmazottait ért halálos fenyegetés brutális valóság volt – fogalmazott a tárca vezetője.

Forrás: Magyar Hírlap

Kiemelt kép: YouTube