A nemzeti kisebbségek kérdésének megoldása a hosszú távú béke és stabilitás záloga – jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott az MTI-nek nyilatkozva vasárnap, miután előadást tartott a felvidéki Fábry Zoltán közéleti és irodalmi napok elnevezésű rendezvénysorozaton.

A miniszterelnöki megbízott A stószi remete és a nemzet címmel tartott előadást a legnagyobb felvidéki magyar közéleti és kulturális szervezet, a Csemadok szervezte rendezvényen, a Fábry Zoltán közéleti és irodalmi napokon, amelyet a felvidéki magyar irodalom és közélet egyik legjelentősebb alakja születésének 125. évfordulója alkalmából tartottak meg.

Szili Katalin előadásában a felvidéki magyar írónak a kisebbségi léttel kapcsolatos írásaiban tett megállapításai aktualitásáról beszélt.
Kifejtette: Fábry az európai egységesülésben látta az egyenlőség és a szolidaritás teljes megvalósulását, ám az elmúlt 18 esztendő bebizonyította, hogy Brüsszel az őshonos nemzeti kisebbségek kérdésével nem kíván foglalkozni. A miniszterelnöki megbízott rámutatott:

Brüsszel ehelyett az őshonos nemzeti kisebbségek kérdését teljes egészében az egyes tagországok belügyének tekinti, holott jól látható, hogy csak a kisebbségek kérdésének megoldása lehet a záloga a hosszú távú béke és stabilitás megteremtésének.
Szili Katalin kijelentette: – Egy új típusú – a 20. századot meghaladó –, a Kárpát-medencei országokat felölelő szoros kooperációval lehet egy új prosperáló súlypontot teremteni Európában.

Forrás: Magyar Nemzet / MTI

Címkép: Szili Katalin miniszterelnöki megbízott előadást tart A stószi remete és a nemzet címmel a Fábry Zoltán közéleti és irodalmi napok rendezvénysorozaton a szlovákiai Szepsiben 2022. augusztus 13-án (Fotó: MTI/Vajda János)