Díszpolgári címet szavazott meg Budapest korábbi főpolgármesterének, Tarlós Istvánnak csütörtökön Székelyudvarhely önkormányzati testülete. A díszünnepségen Pro Urbe díjjal tüntették ki Bartók Lajos mérnököt, László Csaba néptánc-koreográfust és Mészáros Ildikó karnagyot, nyugalmazott pedagógust.

Három év kényszerszünet után tartott ismét dísztanácsülést Székelyudvarhely önkormányzati testülete, a határozattervezetek ismertetésekor Gálfi Árpád polgármester elmondta, hogy azon személyek részesülhetnek a rangos elismerésben, akik az erkölcsökön és értékeken alapuló tevékenységükkel hozzájárultak a helyi közösség jobb életkörülményeihez és kulturális jólétéhez, akik kulcsszerepet vállaltak Székelyudvarhely kulturális, tudományos és gazdasági életének fellendítésében, akik önzetlenül cselekedtek a helyi értékek megmaradásáért.

Az ünnepségen elhangzott, hogy a Székelyudvarhely díszpolgára címet 2022-ben Tarlós István miniszterelnöki megbízottnak, Budapest korábbi főpolgármesterének adományozzák, akinek közéleti tevékenységét meghatározta a székelyudvarhelyiek irányába tanúsított nyitottsága, akinek köszönhető Budapest és Székelyudvarhely testvérvárosi kapcsolatának létrejötte. A díszpolgári cím odaítélését az önkormányzati testület egyhangúlag támogatta.

Tarlós Istvánt Csepel polgármestere, Borbély Lénárd méltatta, aki Budapest legsikeresebb időszakának nevezte azt a periódust, amikor Tarlós István vezette a várost, kiemelve, hogy abban az időszakban vált Budapest a nemzet fővárosává. Elmondta, hogy Tarlós István folyamatosan támogatta a székelységet, például az árvizek idején, a kettős állampolgárságról szóló népszavazáson, és akkor is, amikor visszakerülhettek a történelmi címerek a Márton Áron térre.

Forrás: Maszol.ro

Szerző: Szász Csaba

Kép: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala