Pénzbírsággal és kétmeccses stadionbezárással sújtotta a Román Labdarúgó-szövetség a Kolozsvári Universitatea együttesét szurkolói magyarellenes megnyilvánulásai miatt.

A sportági szövetség fegyelmi bizottsága szerdai ülésén hozta meg döntését. Ennek megfelelően a Szuperligába idén feljutott kincses városi klubcsapatot 25 000 lejre büntették, ugyanakkor következő két hazai mérkőzését más stadionban kell lejátszania. A „száműzetés” az FCU Craiova 1948 és a Chindia Târgoviște elleni mérkőzésekre vonatkozik. A Szamos-parti klub a döntés után közölte, az oltyán csapat elleni, péntekre tervezett összecsapást Medgyesen játsszák le.

A Kolozsvári Universitatea és a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK augusztus 22-i mérkőzését a kolozsvári drukkerek magyarellenes skandálásai miatt félbe kellett szakítani. A labdarúgó Szuperliga 6. fordulójában rendezett találkozót a 26. percben szakította félbe Sebastian Colțescu játékvezető, miután a kolozsvári klub ultrái magyarellenes skandálásba kezdtek. A Kolozsvári U idegengyűlöletükről és magyarellenességükről elhíresült drukkerei ugyanakkor több, a magyarokat sértő és hergelő, román nyelvű felirattal ellátott molinót is kifeszítettek. Az egyiken a következő felirat szerepelt: „1920. június 4. – 1919. augusztus 4. A Székelyföld nem létezik”. A két dátum a trianoni békediktátum aláírásának, valamint a román hadsereg budapesti bevonulásának időpontjára utal. A kincses városi ultrák ezen kívül olyan molinókat is kifeszítettek, amelyen Avram Iancu-idézet volt olvasható, míg egy másikon „horthystáknak” nevezték a székelyföldi labdarúgóklubokat.

„Ahogy csírájában kell elfojtani a Nagy-Magyarországról és a Székelyföldről szóló álmokat/Ugyanúgy a horthysta csapatokat, a Sepsit, a Csíkszeredát és az Udvarhelyt is el kell távolítani a futballtérképről” – volt olvasható a másik magyargyalázó felirat. A Kolozsvári U ultrái emellett a magyarokat és Magyarországot gyalázó, szidalmazó rigmusokat is skandáltak, és petárdát is robbantottak. Sebastian Colțescu játékvezető emiatt lehívta a csapatokat a pályáról, és nagyjából tíz percre megállította a játékot, amely ezután folytatódott. A szabályzat szerint ha a bírói figyelmeztetés után is folytatódnak a hasonló skandálások, végleg lefújhatják a mérkőzést; erre végül nem került sor. A találkozót egyébként a soviniszta közjáték közepette a Sepsi OSK-nak sikerült megnyernie, a háromszékiek az 52. percben Rondón találatával megszerezték a vezetést, és már nem engedték ki a kezük közül a győzelmet.

Forrás: Kronikaonline.ro

Kép: Facebook