Tucker Carlson augusztus harmincadikai műsorában az európai energiaválságnak szentelt egy hosszabb részt. Az Egyesült Államok legnézettebb tévés kommentátora szerint „Európa szegénységbe zuhan”, illetve „nagy sebességgel halad hátrafelé” – számol be a műsorról az Origo.

Az amerikai műsorvezető felvezetőjében arról beszélt, hogy az előző év fűtési technikái alapján egy modern állam képét kapjuk. Példaként felhozta, hogy 2021-ben mindössze a németek 6 százaléka fűtött tűzifával. Tucker Carlson szerint ez azonban drámai módon megváltozott. Németországban olyan gyorsan nőtt a tűzifa iránti igény, hogy nem maradt kitől vásárolni. Nem lehet kapni! Így a kétségbeesett németek a saját fáikat vágják, járják az erőket, mint felmenőik, hogy fűtőanyagot találjanak. (…) Most biomasszának hívják, de ez fa. Fát égetnek, mint a feudalizmusban.

Tucker Carlson arról is beszámolt, hogy Lengyelországban olyan hosszú sorokban várnak lakossági fogyasztók szénvásárlás érdekében, hogy az autóikban kell aludniuk. A műsorvezető egy lengyel polgár beszámolóját idézi, aki szerint a kommunizmus idejére emlékezteti, hogy erre kényszerült, sőt ma még rosszabb is a helyzet.

Továbbmenve Európán, Franciaország, az egykori nagy energiaexportőr, most kénytelen korlátozni a saját energiafogyasztását,az Egyesült Királyságban pedig az éttermek 70 százaléka tervez bezárni, mert nem lesznek képesek kifizetni a fűtési számláikat. Tucker Carlson szerint a modern civilizáció alapfeltétele az olcsó energia, ami Európa számára nem elérhető többé.

– Úgy néz ki, ha nem lehet olcsó földgázhoz jutni, nem tud működni a kontinens – fogalmazott a kommentátor.

A számok nyelvén mindez úgy néz ki, hogy míg múlt héten még „csak” 700 euró volt egy megawattóra áram, míg egyetlen hét alatt az új rekord 1000 euró felett már alakult. Az olajárak megduplázódtak, a szén ára négyszeresére nőtt, a földgázé pedig egyenesen hétszeresére (!).

Arról is beszámolt, hogy az ún. „davosiak” a zöldátállással próbálnak olcsó energiát biztosítani, de „nem tudták, hogy miről beszélnek, semmit nem tudtak a témáról. (…) Az úgynevezett zöldenergia nincs elérhető távolságban, sehol nincs ahhoz, hogy helyettesíteni tudja a földgázt, olajat és szenet. (…) A Zöld New Deal azt jelenti, amit eddig is: szegénységet. És az azt szorgalmazók mindig is tudták ezt, valójában nem hisznek abban, hogy a klímaváltozás egy közelgő fenyegetés. Ha tényleg hittek volna abban, hogy a klímaváltozás egy közelgő egzisztenciális fenyegetés, az első dolog, a legelső dolog, amit tettek volna, hogy betiltják a privát repülőgépeket – fejtette ki véleményét a műsorvezető.

Tucker Carlson emlékeztetett, hogy négy évvel ezelőtt Donald Trump már figyelmeztette Németországot, hogy változtasson energiapolitikáján, különben teljes mértékben Oroszországtól fog függeni. A német delegáció ezért a mondataiért kinevette, ahogy azt a műsorvezető be is mutatja az archív felvételeken.

A műsorvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy a téli hideg eddig is több halálos áldozatért volt felelős, mint a globális felmelegedés, ezúttal pedig Európa számára a tél beköszönte még nagyobb veszélyekkel fenyeget. Amit pedig a gazdasági szempontokat érinti, a gyárak bezárnak, a munkanélküliség nőni fog, a jövedelmek eltűnnek, a megtakarítások visszazuhannak, az eladósodás nő. A negatív következmények globálisan hatni fognak. Azonban a gazdasági vezetők láthatóan nem a gazdasági kihívásokkal vannak elfoglalva. Tucker Carlson idézi az amerikai jegybank azon nyilatkozatát, amiben arról számolnak be, hogy 109 éves történelme során soha nem volt még ilyen sokszínű a csapatuk.

Carlson szerint a kamatlábak emelése megfojtja a gazdaság keresleti oldalát, miközben a válság tisztán kínálati kihívás. A felelős pedig egyértelműen az ukrajnai háború, és a szankciók.

– Európa szankciókkal válaszolt a háborúra, amiről tudták, hogy idővel energiahiányhoz fog vezetni. (…) Megszenvedi-e az orosz gazdaság a szankciókat? Nyugaton élelmiszer- és energiahiányt okoztak. Nem, nem szenvedi meg az orosz gazdaság a szankciókat. Oroszországnak több energiája van, mint amennyit fel tud használni vagy el tud adni. Olyan sok fölös földgázuk van, hogy egyszerűen felgyújtják – fogalmazott Tucker Carlson.

A műsorvezető szerint az egyetlen megoldás a háború befejezése, és az Európába irányuló orosz energiaszállítások visszaállítása, a gazdaságok – így az amerikai gazdaság – megmentése érdekében. Carlson szerint a nyugati vezetők egyáltalán nem tesznek lépéseket a békéért, így nem lehet megmenteni a globális gazdaságot.

Így zárja gondolatmenetét a Fox News műsorvezetője:

– Minden valóság alapú mérce szerint Vlagyimir Putyin nyerésre áll az ukrajnai háborúban. És Joe Biden erre azt mondja Putyinnak, hogy nem állunk meg addig, amíg feltétel nélkül meg nem adod magad. Ez nem rossz politika, ez őrület. Nincs semmi értelme, csak akkor volna értelme, ha a cél az lenne, hogy teljesen elpusztítsuk a Nyugatot, és utat nyissunk a kínai globális dominanciának. Mi más magyarázat volna erre a viselkedésre?

Forrás: Origo

(Címkép: képernyőkép)