A Gazprom bejelentette, hogy határozatlan időre teljesen leállították az Északi Áramlat gázvezetéket. Az orosz vállalat szerint a gázvezeték utolsó működő kompresszor egységénél találtak sérülést – írja a lenta.ru.

A berendezés működésével kapcsolatos hibák megszüntetéséig az Északi Áramlat gázvezetéken történő gázszállítás teljesen leállt – közölte a Gazprom.

Korábban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője fegyelmeztetett, hogy az oroszellenes szankciók és a berendezések karbantartási problémái miatt a Gazprom nem tudja teljes mértékben ellátni Európát földgázzal. Szavai szerint ez vezetett a válsághelyzet kialakulásához a világgazdaságban.

A mostani problémát állítólag az okozta, hogy olajszivárgást észleltek a portovajai kompresszorállomáson, ahol a karbantartást végezték és ennek következtében nem lehet biztonságosan üzemeltetni a gázturbinát.

A Gazprom szerint a hiba észlelésekor a gázvezeték karbantartásában részt vevő Siemens munkatársai is jelen voltak, és ők is aláírásukkal igazolták, hogy valóban szivárgott az olaj. Hozzátették: a meghibásodás miatt fel kell függeszteni az egész gázkompresszor egység működését. Hozzátették, hogy a javítá csak „különleges körülmények között” végezhető el, így egyáltalán nem tudni, mikorra készülnek el vele a Siemens szakértői.

(Címkép: illusztráció/fgsz.hu)