Szeptember 25-én tartanak parlamenti választásokat Olaszországban. A friss közvélemény-kutatásokban a jobboldali szövetség – az Olasz Testvérek (FdI), a Liga és a Hajrá, Olaszország! (FI), valamint szövetségeseik – együttes támogatottsága közelít az 50 százalékhoz, míg a baloldal 30 százalék körül áll. Az eredmények arra utalnak, hogy az olaszokat egyre komolyabban aggasztja az anyagi helyzetük, a rezsi drágulása és a migrációs helyzet.

A felmérések alapján a Giorgia Meloni-vezette FdI áll az élen a pártok közül jelenleg stabil 25 százalék körüli eredménnyel, mögötte a balközép Demokrata Párt (PD) 21-23 százalékkal. Márpedig a közvélemény-kutató intézetek abban közös nevezőn vannak, hogy ha most tartanák a választást,

AKKOR AZT A HÁROM LEGNAGYOBB (FDI, LIGA, FI) ÉS A KISEBB JOBBOLDALI PÁRTOK ÁLTAL ALKOTOTT SZÖVETSÉG NYERNÉ MEG.

A koalíció ugyanis a legóvatosabb becslések szerint is 46-48 százalékos támogatottságot tudhat magáénak. (A Matteo Salvini vezette Liga 13 százalék körül áll jelenleg, de Silvio Berlusconi FI-je is közelíti a 10 százalékot, ehhez jönnek még a kisebb pártok.)

Az olaszok a pénzükért aggódnak

Az Emg intézet szerint tíz olaszból hatot az ország gazdasága mellett mindenekelőtt saját anyagi helyzete foglalkoztat; szerintük

AZ ESÉLYES A KÜSZÖBÖN ÁLLÓ VÁLASZTÁS MEGNYERÉSÉRE, AKI KÉPES MEGFELELŐ MEGOLDÁSOKAT NYÚJTANI AZ INFLÁCIÓ ÉS AZ ELSZABADULÓ ENERGIAÁRAK MIATT AGGÓDÓ LAKOSSÁG PROBLÉMÁIRA.

Úgy tűnik, hogy az olaszok ebben a tekintetben a jobboldali pártokban bíznak.

A felmérések szerint a jobboldali koalíció nemcsak hogy jó eséllyel megnyeri a választást Olaszországban, de minden jel szerint megközelíthetik akár a kétharmados felhatalmazást is.

AZ OLASZOK KÖRÉBEN JELENLEG NEM AZ A KÉRDÉS, HOGY MEGNYERI-E A JOBBOLDAL A VÁLASZTÁST, SOKKAL INKÁBB AZ: MENNYIVEL NYERI MEG.

A jobboldali szövetség jelenleg mintegy 19 százalékkal előzi meg a balközép blokkot – a minősített többség eléréséhez 21-22 százalékos előnyre van szüksége, nincs tehát nagy különbség.

Egy ilyen arányú többség egyébként példa nélkül álló lenne Olaszország legújabbkori történelmében.

A magyar miniszterelnök reformjaihoz hasonló brüsszeli reformokat követel Giorgia Meloni – ez derült ki nemrégiben a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújából. Az FdI elnöke szerint rengeteg dolgot kell megváltoztatni az Európai Unióban. Beszélt arról is: „Brüsszel túl sok éven át kiterjesztette hatáskörét mindennapi életünk számos aspektusára, nem tudott közös kül- és védelempolitikát kialakítani, nem tudta biztosítani energiaautonómiánkat. (…) Nos, én egy olyan Európát akarok, amely jobban csinál kevesebbet: kevesebb centralizmussal és több szubszidiaritással, kevesebb bürokráciával és több politikával”.

Giorgia Meloni több ízben is bizonyította már, hogy egy állásponton van Orbán Viktorral. Tavalyi találkozójukon azt hangoztatta: közös céljuk, hogy újra a jobboldal legyen a legnagyobb politikai erő Európában. Emlékezetes volt az is, amikor 2019-ben Meloni meghívta Orbán Viktort az FdI rendezvényére, ahol a tömeg az Avanti ragazzi di Buda című, 1956-ról szóló dalt kezdte el énekelni a magyar miniszterelnök felszólalása közben.

Szeptember 25-én több mint 50 millió olasz szavazópolgárt várnak az urnákhoz. A következő olasz parlamentnek 400 tagja lesz, a bejutási küszöb pártok esetében 3, pártszövetségek esetében 10 százalék.

Forrás és teljes cikk: Origo

Kiemelt kép: MTI