A Védett Társadalom Alapítvány kurátora szerint a Pintér Sándor által aláírt módosítás „azt üzeni, hogy társadalmunk felelősséget érez minden gyermek iránt, aki megfogant, hogy mindannyiunk felelőssége, mi történik vele”.

Egy új miniszteri rendelet értelmében módosul a magzati élet védelméről szóló törvény végrehajtási rendelete. A Pintér Sándor által aláírt módosítás értelmében nemcsak a terhesség megszakításához szükséges kérelmező lap adattartalma változik, hanem ezzel együtt maga a folyamat is. A változtatás életpárti győzelemmel ér fel.

Az abortusz elvégzéséhez szeptember 15-től ugyanis szükséges lesz, hogy a várandós nő bemutasson egy szülész-nőgyógyász szakorvos által kiállított leletet is. Ez bizonyítja, hogy az édesanya számára az egészségügyi szolgáltató „a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt” egyértelműen azonosítható módon bemutatta. Ez többek között természetesen a baba szívverésének hangja is lehet.

A fejlemény tehát gyakorlatilag azt jelenti, hogy a rendelet a szívhang meghallgatásához köti az abortusz elvégzését.

A nemzetközi tapasztalatok alapján ez a változtatás számos magzat életét menteheti meg. Ahol ugyanis hasonló rendelkezéseket vezettek be, ott annak hatására több anya döntött úgy, hogy vállalja gyermekét. Ez az a pont ugyanis, ahol sokan rájönnek, hogy a szívük alatt hordott magzat nem pusztán „sejtcsomó”, hanem valódi emberi élet.

Földi-Kovács Andrea: Lehetőség nyílt arra, hogy a baba a szívével üzenjen

„A Védett Társadalom Alapítvány üdvözli és támogatja a módosítást. Nem titok, hogy régóta tettünk lépéseket a magunk eszközeivel annak érdekében, hogy jelezzük: mindkét élet számít, az anyáé és a babáé is egy értékes emberi élet!” – szögezi le lapunknak Földi-Kovács Andrea, az alapítvány kuratóriumának tagja, életvédelmi műhelyének vezetője.

A keresztény újságíró tapasztalata szerint az anyukák sok esetben nincsenek tudatában annak, hogy mi is valójában az abortuszról szóló döntés hordereje.

Most lehetőség nyílt arra, hogy a baba a szívével üzenjen az édesanyának arról, hogy ő is egy érző emberi lény”,

fogalmaz Földi-Kovács Andrea, aki rámutat: ezentúl egyértelműen látható, illetve hallható lesz, ki is az a kicsiny élet, aki a méhen belül fejlődik.

A Védett Társadalom Alapítvány kurátora szerint ma még nem is feltétlenül látjuk, milyen hatalmas nagy lépés történt élet védelme érdekében. Hangsúlyozza, a módosítás lelki értelemben is változást idézhet ez elő a társadalomban.

Azt üzeni, hogy társadalmunk felelősséget érez minden gyermek iránt, aki megfogant, hogy mindannyiunk felelőssége, mi történik vele és ebben a felelősségben osztozunk”

– mondja Földi-Kovács Andrea.

Mandiner

Kiemelt kép: hirado.hu