Bár az egész világ az orosz-ukrán háborúra figyel, nem múlt el az illegális migráció veszélye, sőt, erősödött is – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Budapesten.

Rétvári Bence az Észak-Macedóniába induló 77. magyar rendőri kontingens tagjait búcsúztatva hangsúlyozta, hogy a biztonság minden magyar ember számára fontos, és a magyarok már többször is kinyilvánították, hogy az illegális migrációban veszélyt látnak.

Az államtitkár hozzátette: Magyarország déli határánál idén eddig 178 ezer illegális határátlépést akadályoztak meg, ez tavaly az év első kilenc hónapjában 73 ezer volt, egész évben pedig 122 ezer. Éppen ezért indokolt, hogy ne csak a magyar határnál, hanem már előbb, az illegális migráció balkáni útvonalán, Észak-Macedóniában is „lépéseket tegyünk” az illegális migráció megállítására – mondta.

Az a 16 ezer ember, akit a macedón határnál elfogtak, biztosan nem jutott el a magyar határig – emelte ki, megjegyezve, hogy Magyarország eddig 2185 rendőrt küldött a macedón határra az illegális migráció megállítása érdekében.

Rétvári Bence méltatta a rendőrséget, amiért a nyár derekán rövid idő alatt fel tudta állítani a határvadász ezredet, 500 határvadász a képzést követően már esküt is tett és további 175-nek megkezdődött a képzése. Ez is mutatja „a magyar rendőrség erejét, ütőképességét” – jegyezte meg.

Forrás: MTI/Vasarnap.hu

Kép: Szigetváry Zsolt