Interjút adott Gulyás Márton baloldali aktivista – Amerikából pénzelt – internetes csatornájának kedden este Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. A meglehetősen hosszú – barátságos stílusban, tegeződve zajló – beszélgetés során a bukott exminiszterelnök megint bizonyította: ő a baloldal vezére, ugyanakkor az elbukott választásért semmilyen felelősséget nem vállal. Márki-Zay Péter nevét ki sem ejtette, azt azonban így is egyértelművé tette, hogy milyen rossz véleménye van róla – legalábbis így utólag –, ráadásul arra is utalt, hogy nem Karácsony Gergely lesz a következő főpolgármester-jelölt. Úgy tűnik, az amerikai szponzorok továbbra is fizetnek: most éppen azért, hogy propagandistájuk, Gulyás Márton megpróbálja tisztára mosni Gyurcsányt.

A baloldal vereségét az előválasztással magyarázta Gyurcsány Ferenc DK-elnök. Az interjúban kijelentette, hogy az előválasztás „egy félreértés”, és akkor gondolta először, hogy „nagy a baj”, amikor Márki-Zay megnyerte azt (vagyis addig jó a választás, amíg Gyurcsány nyer). „Tele voltam kétellyel”, „hatalmas csalódással figyeltem, amit a jelölt csinált” – fogalmazott a DK-vezér, aki

MÁRKI-ZAYT NEM IS NEVEZTE A NEVÉN, INKÁBB CSAK „JELÖLT ÚRNAK” TITULÁLTA.

Mint elmondta, az ellenzék évek óta „bolyong”, és „közben sok butaságot követ el”. Bármit is jelentsen ez, Gyurcsány azonnal leszögezte: a DK felelőssége ebben semmi, de őszintén.

Mint elmondta, Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt kifejezett kérése volt, hogy ő maga maradjon ki a kampányból. Az interjúban a DK-elnök érezhető sértettséggel megjegyezte – bár ezt a sértettséget igyekezett tagadni –, hogy ha azt akarja a jelölt, „hogy mi ne legyünk benne, az tök rendben van”. Megerősítette azt is, hogy nem bánja, hogy sem ő, sem a DK jelöltje, a felesége nem álltak a választási bukás estéjén Márki-Zay mögé a színpadra.

Történelmi politikai tévedés, amit a jelölt úr szerepével elkövettünk, a szándékommal, meggyőződésemmel szembe – hárította a felelősséget újra és újra Gyurcsány Ferenc, Márki-Zay személyét illetően. Skizofrén helyzetnek nevezte a kampányt, bár a fentiek alapján inkább az ellenzéki összefogást illethette volna ez a jelző…

Felesége nemrégiben felállt árnyékkormányában ő nem szeretne kormánytag lenni – szögezte le, utalva arra, hogy már volt miniszterelnök is. Azt megelőző sportminiszterségét egy nyilvánvaló „viccnek” nevezte

VICC VOLT VAGY SEM, MINT ISMERETES, SZÁMOS POLITIKAI ELEMZŐ SZERINT GYURCSÁNY EBBEN A POZÍCIÓJÁBAN INDÍTOTT PUCCSOT MEDGYESSY PÉTER AKKORI MINISZTERELNÖK ELLEN, MAJD KÉSŐBB A HELYÉBE IS LÉPETT.

„Klára kitűnő miniszterelnöke lesz az országnak 2026-tól vagy előtte” – fejtette ki véleményét, hozzátéve: „Vezetni fogjuk ezt az országot”. Fontos kérdés azonban, hogy mire föl a többes szám első személy, ha ő nem szándékozik tagja lenni a „Dobrev-kormánynak”. Mindez, számos más elszólását is megerősítve (pl. „aki Gyurcsánnyal szemben akar politizálni”), egyféleképpen értelmezhető:

GYURCSÁNY FERENC A BALOLDAL VEZÉRÉNEK – DE INKÁBB KIRÁLYÁNAK TARTJA MAGÁT.

Az utóbbira az utal, hogy a beszélgetés során saját magát több ízben is „Gyurcsány Ferencnek” vagy „Gyurcsánynak” nevezte, ami meglehetősen szokatlan egy politikus szájából.

A kormányváltást – fejtette ki – választások útján képzeli el, mert „a forradalom csak addig szép, amíg a másik vére folyik” – fejtette ki némileg rendhagyó álláspontját Gyurcsány Ferenc. (2006-ban a békés tömegbe lövetett – folyt a mások vére. Az övé és övéié persze nem! – szerk.)

A DK elnöke erősnek tartja a pártját – kérdés persze, hogy akkor miért nem indítottak önálló listát –, olyannyira biztos abban, hogy a DK a baloldal legerősebb bástyája, hogy kijelentette: „a DK nem fél alkalmazni az erejét”. Nem is próbálta tagadni, hogy „a DK arra tör, hogy maga rendezze össze az ellenzéki pártokat”.

Pártja „erősségére”, avagy arra utalva, hogy ő a baloldal valódi vezetője, azt is egyértelművé tette: igenis szava lesz abban, hogy támogatást kap-e Karácsony Gergely az újrainduláshoz. Éreztette azt is, hogy a „szava” nem lesz feltétlenül támogató

VAGYIS A BALOLDAL VEZÉREKÉNT EGYÉRTELMŰEN Ő AKAR DÖNTENI.

Gulyás Márton kérdésére, ki nem mondva ugyan, de egyértelműen körülírva kifejtette, hogy nem elégedett Budapest főpolgármesterével. „Amit neked mondanék, az neki nem lenne jó” – mondta a kérdezőnek.

Arra is kitért, hogy – mintegy szembeállítva a saját maga által „erősnek” tartott DK-val – Karácsony Gergely egy „meglehetősen kicsike párt volt elnöke, amelynek nem lesz meghatározó többsége a következő fővárosi közgyűlésben”.

A VÉGÉN, MEGLEHETŐSEN NAGYKÉPŰEN MÉG ANNYIT MONDOTT: NINCS, AKI KIHÍVÁST INTÉZNE VELE SZEMBEN.

Forrás: Origo

Kiemelt kép: YouTube