Már az FBI is tud Korányi Dávid illegális kampányfinanszírozási botrányáról, miután Szabó Balázs, újpesti önkormányzati képviselő fogta magát, és az FBI tippadó oldalán bejelentette, hogy Korányi Dávid nemcsak a magyar, hanem az amerikai törvényeket is megsértve (feltételes mód) gyűjthetett adományokat a magyar választások befolyásolására. Érdeklődve várjuk a  Szövetségi Nyomozó Iroda válaszát.

Ha nem söprik elegánsan az íróasztal alá, akkor az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának, az FBI-nak alighanem  vizsgálatot kell indítani az Action for Democracy ügyében. A rendelkezésre álló információk (Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely nyilatkozatai, valamint a MMM pénzügyi beszámolói) szerint ugyanis egyértelműen felmerül a lehetősége, hogy nemcsak a magyar kampányfinanszírozási törvényeket, hanem egy amerikai szövetségi törvényt is megsérthették a választási kampány hevében a tengerentúlról átutalt milliárdok.

Mint azt már tudjuk, a főpolgármester megbukott és a napokban lemondott városdiplomáciai főtanácsadója, Korányi Dávid által alapított szervezet legalább 1,8 milliárd forinttal támogatta a Mindenki Magyarország Mozgalmat és vélhetően a magyar ellenzék választási kampányát. Az ügyben pénzmosás és sikkasztás miatt a napokban rendelte el a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda, emellett – feltehetően – tiltott kampányfinanszírozás miatt is felelnie kell majd az érintetteknek. A magyar mellett valószínűleg az Egyesült Államok törvényeit is megsértették. Szabó Balázs újpesti önkormányzati képviselő az FBI-nál tett feljelentést Korányi ellen.

Az FCPA törvény alapján a fenti bűncselekményeket megvalósító szervezeteket legfeljebb 1 millió dolláros büntetésre ítélhetik, az elkövető személyek – jelen esetben Korányi Dávid és szervezetének tagjai – pedig legfeljebb 5 évig tartó szabadságvesztésre és legfeljebb 10.000 dollár bírságra ítélhetők.

Forrás és teljes cikk: PestiSrácok

Kiemelt kép: Origo (Bajnai Gordon mögött Korányi Dávid)