A nagyszabású „Varsó a kaiserpanorámában MEGÖRÖKÍTVE – VÁROS, HÁBORÚ, SZERELEM / Tadeusz Bukowski varsói fényképei 1935-1955” című kiállítás hamarosan véget ér. 2022. október 6-án (csütörtök), 18 órakor a Platán Galériában (1061 Budapest, Andrássy út 32.) exkluzív, kurátori tárlatvezetés révén az érdeklődők betekintést nyerhetnek a kaiserpanoráma működésébe.

A fotók alkotója Tadeusz Bukowski. A Varsóról szóló fotókiállítása a Varsói Felkelés Múzeumának 1800 képkockát meghaladó új fotógyűjteményét mutatta be. A fotóriporter művészeti öröksége nemcsak a felkelés során készített képeket tartalmazza. A képek páratlan módon dokumentálják a fővárosban 1935 és 1955 között végbemenő változásokat. A szerző újra és újra visszatér ugyanazon helyekre, melyek e húszéves időszak alatt teljesen megváltoznak, és kifejező portrékat készít a főváros lakosairól, többek között kedvenc témájáról, a gyermekről.

Tadeusz Bukowski “Bończa” (1909–1980) a Honi Hadsereg Parancsnokságának Információs és Propaganda Irodájának fotóriportere, cserkész oktató, tanár és fotóművész volt. Varsóban született, ahol tanári szemináriumot végzett, és 1928-tól általános iskolákban tanított. A Lengyel Fotográfiai Társaság tagja, a Lengyel Cserkészszövetség vezetőségének fotós osztályának vezetője volt. A megszállás alatt a földalatti cserkészetet szervezte. A háború után fotósként dolgozott, és társadalmilag aktív szerepet vállalt – a sztálinizmus nehéz időszakában társalapítója volt a Lengyel Fotóművészek Szövetségének. A Varsói Felkelés emlékére barátai kezdeményezésére 1979-ben kiállítást rendezett a felkelés alatt készített fényképeiből, amely vándorkiállítás formájában körbejárta Lengyelországot.

A budapesti Lengyel Intézet tárlatának záró eseményén a férőhelyek száma korlátozott, ezért kérik, hogy a részvételi szándékot jelezzék az alábbi linken: https://forms.gle/8CkmCiPWApQDx8pQ8

Forrás és címkép: Lengyel Intézet Budapest