Két húsba vágó kérdésről, az orosz–ukrán háborúról és az energiáról tárgyaltak az európai uniós miniszterelnökök prágai csúcstalálkozójukon, amely pénteken ért véget – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán. A kormányfő Facebook-bejegyzésében azt írta: a háború ügyében azt a magyar álláspontot képviselte, hogy a legfontosabb a béke és hogy megakadályozzák az eszkalációt. Jelenleg az események ebbe az irányba mutatnak, de tűzszünetre és tárgyalásokra van szükség

– hangsúlyozta.

Arra kértem az Európai Unió nagyobb államainak vezetőit, hogy mindenki próbáljon tárgyalni annak érdekében, hogy a háború továbbterjedését megakadályozhassuk

– fogalmazott a miniszterelnök.

A prágai csúcstalálkozó másik fontos témája az energiaválság volt. Orbán Viktor közölte:

Ami az energiát illeti, ott sikerült elérni az összes fontos magyar nemzeti célt. A nyolcadik csomag számunkra sérelmes pontjai alól mentesítést kaptunk. Ez a szankciós csomag nem vonatkozik se Magyarország gázellátására, se a nukleáris erőművekből származó energiára, sőt lehetővé teszi, hogy Magyarország továbbra is zavartalanul építhesse a Paks 2 atomerőművet.

Hozzátette: „És végezetül felszólítottuk a bizottságot, hogy miután a szankciók égbe lökték az energiaárakat egész Európában, haladéktalanul intézkedjen az energiaárak csökkentéséről”.

Nyitó képünkön Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Unió állam- és kormányfőinek informális találkozójára Prágában. (Fotó: MTI/Fischer Zoltán)

Forrás. magyarnemzet.hu