Három nemzet fiataljai tartottak találkozót Szlovéniában, a Muraszombati Egyházmegye Belatinc (Beltinci) nevű telepélésén, a Szent László-templomban. Október 7-én szlovén fiatalok hívták közös éneklésre, katekézisre, imára és szentségimádásra a horvát és magyar fiatalokat. A programot beszélgetés és vacsora zárta.

Megtelt fiatalokkal a muravidéki Belatinc Szent László-temploma. A 2500 lelkes város a magyar-szlovén határ közelében található. A Trianon előtt Magyarországhoz tartozó településen és környékén ma már csak szórványmagyarság él.

Hagyomány, hogy a három szomszédos nemzet találkozót ad egymásnak abban a templomban, melynek védőszentje Szent László király. Idén először magyar fiatalok is részt vettek az ifjúsági programon, amelyet a nagy találkozó előestéjén tartottak.

„Mint jó szomszédok és barátok együtt imádkozzunk, énekeljünk, és megismerhessük egymást” – hívtak a találkozóra a szervezők. Varaždin (Varasd) városából nagy létszámú kórus érkezett. Jöttek a zágrábi szeminárium növendékei is; kísérőjük, Marko Domiter ifjúsági lelkész elmondta, a szlovén fiatalokkal szervezett találkozók rendszeresek. A házigazdák nevében Aljazs Basa, Marko atya szemináriumi társa köszöntötte a résztvevőket. Belatinc és a környéki települések szlovén fiataljai több pappal érkeztek. Egyikük, Simon Štihec dobrovniki plébános, aki itt élő magyar fiatalokat is hozott. Több kispap a ljubljanai szemináriumból szintén részt vett a találkozón.

Magyarországról is több csoportban érkeztek vendégek. Óra Krisztián, a szentgotthárdi Nagyboldogasszony Plébánia káplánja és Vigh Balázs diakónus vezetésével egy busznyi diák érkezett a Szent Gotthárd Általános Iskola és Gimnáziumból, a szentgotthárdi plébánia hittanos közösségéből. Végerbauer Richárd prefektus vezetésével a győri szeminárium növendékei is eljöttek a találkozóra.

Forrás és kép: Magyar Kurír