Szövetségi Gazdasági Minisztérium bejelentette, hogy a kormány által felállított szakértői bizottság egy közel 35 órás maratoni tárgyaláson vett részt, mely végül „sikeresen” zárult. A Tagesschau híroldala kiemelte, hogy a szakértői bizottság egy sor ajánlást dolgozott ki a szövetségi kormány számára. Az ajánlások között található az úgynevezett gázárfékre vonatkozó javaslat is.

A bizottság a magas gázárak elleni küzdelemre kétlépcsős tehermentesítési javaslatot dolgozott ki, melynek első lépése a gáz- és távhőfogyasztók decemberi átalányköltségének állam általi átvállalása, míg a következő lépés 2023. március elejétől legalább 2024. április végéig egy gáz- és hőárfék bevezetése lenne.

A gázárfék azt jelenti, hogy az államilag garantált bruttó 12 cent/kilowattóra árat ír elő egy alapfogyasztásra, a kvóta felett azonban piaci árat kellene fizetniük a fogyasztóknak. Az alapkvóta a gázfogyasztás 80 százalékának felel meg.

A távhőt fogyasztók esetében hőárfék bevezetésére kerülne sor, amely garantált bruttó 9,5 cent/kilowattóra árat írna elő az alapfogyasztásra, szintén 80 százalékos alapkvótával.

A Tagesschau továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy a gázhiány elkerülése érdekében szükséges a háztartások és az ipar húszszázalékos gázfelhasználásának csökkentése az előző évhez képest.

A szövetségi kormány gyors vizsgálatot ígért a gázárfékkel foglalkozó szakértői bizottság javaslataival kapcsolatban, és sürgősen megvitatja azok végrehajtását, amit Steffen Hebestreit kormányszóvivő jelentett be.

„A szoros ütemterv ellenére a bizottság nagyon jó alapot dolgozott ki. A célunk egyértelmű, csökkenteni a magas gázárakat, ugyanakkor biztosítani a folyamatos gázellátást” – tette hozzá a kormányszóvivő.

A teljes írást a hirado.hu portálon olvashatják el.