Jelentést tett közzé az orosz-ukrán háborúról az OHCHR, az ENSZ emberi jogi felügyelőszervezete. A beszámoló legalább „két olyan esetet dokumentált, amikor az ukrán fegyveres erők lelőtték, megsebesítették és megkínozták az orosz fegyveres erők fogságba esett katonáit, ami háborús bűncselekménynek minősül” – írja a Mandiner.

AZ ENSZ-BIZOTTSÁG ÁLTAL ELISMERT ELSŐ ESET MÁRCIUS VÉGÉN TÖRTÉNT A HARKOVI TERÜLETEN TALÁLHATÓ MALA ROHAN FALUBAN.

Az ukrán fegyveres erők katonái szándékosan, közvetlen közelről lábon lőttek három elfogott orosz fegyveres katonát, egyiküket pedig puskacsővel verték, miközben kihallgatták őket” – állítja a jelentés.

A másik dokumentált eset a Kijev melletti Dmitrovka faluban történt „március 29-e körül”. „Az ukrán fegyveres erők egyik katonája közelről háromszor lőtt és megsebesített egy már sebesült orosz katonát. Egy videófelvételen a közelben más mozdulatlan orosz fegyveres erők katonái is láthatóak, köztük egy olyan, akinek a keze hátrakötve van, és nyilvánvalóan sebet ejtettek a fején, ami arra utal, hogy valószínűleg kivégezték” – olvasható a dokumentumban.

A jelentés elismeri az ukrán jogsértéseket, ugyanakkor egyértelműen kijelenti, hogy „az azonosított jogsértések túlnyomó többségéért az orosz fegyveres erők felelősek”. Hozzáteszik, hogy míg az ukránok által elkövetett bűncselekményeket „valódi bizonyítékok, például videók támasztják alá”, addig az orosz erők által elkövetett állítólagos jogsértések többnyire szemtanúk beszámolóira támaszkodnak.

Forrás: Origo

Kiemelt kép: Twitter