Minden jel arra utal, hogy Soros György a baloldal támogatása mellett indirekt módszerrel is próbálja befolyásolni a magyar közvéleményt. Az általa támogatott Civil Kollégium Alapítvány (CKA) most négy hónapos amerikai ösztöndíjprogramot hirdetett meg. A CKA-hoz köthető diákokat korábban az amerikai baloldal szakemberei készítették fel arra, hogy miként gyakoroljanak nyomást itthon a döntéshozókra.

Tegnap járt le a pályázati határideje a Civil Kollégium Alapítvány (CKA) által hirdetett négy hónapos amerikai ösztöndíjprogramnak, amelyre 25 és 38 év között közösségvezetők pályázhattak. A CKA Facebook-bejegyzéséből kiderül, az ösztöndíj négy témakört jár körül: a környezetvédelem, a béke és konfliktusmegoldás, az átláthatóság és elszámoltathatóság, a nők és nemek közötti egyenlőség kérdéskörét is. Az ösztöndíjat az International Research & Exchanges Board (IREX) kínálta, amelynek fő támogatói között ott van Soros György alapítványa, az Open Society Foundations is.

A CKA-t az évek során több mint kétmillió dollárral támogatta Soros György, míg az IREX-et már 2016-ban is több tízezer dollárral.

A CKA egyébként 1994 óta jelen van Magyarországon. Korábban azt a Hallgatói Hálózatot (HaHa) is koordinálták, amelynek tagjai ott voltak a Fidesz Lendvay utcai székháza elleni 2013-as és 2014-es támadáskor és megannyi demonstráción, híd- és campusfoglaláson.

A szervezet belső levelezése alapján pedig nyilvánosságra került, hogy a HaHa aktivistáit az amerikai baloldalhoz köthető szakemberek készítették fel.

Többek között abban kaptak segítséget a diákok, hogy miként gyakoroljanak hatékonyan nyomást a döntéshozókra. A CKA „a 2022-es választás tisztaságáért, a választók felvilágosításáért” úgynevezett „Tiszta szavazás kampányt” indított, a szintén Soros-hálózatba tartozó TASZ-szal, a Political Capitallel és a balliberális előválasztást lebonyolító aHanggal. Utóbbi alapítóinak egyike egyébként nem más, mint Varga Máté, a Civil Kollégium Alapítvány elnöke.

Az amerikai milliárdos a baloldali pártok közvetett támogatása mellett tehát indirekt módszerrel is igyekszik befolyásolni a közhangulatot Magyarországon: mégpedig civil szervezeteknek nyújtott támogatásokkal, tengerentúli kiképzésekkel. Az amerikai ösztöndíjat meghirdető CKA Facebook-posztjai például arról tanúskodnak, ők is részt vettek – a Demokratikus Koalíció és a Soroshoz köthető Amnesty International mellett – a pedagógustüntetések szervezésében.

2022plusz: Mindeközben Karácsony Gergely a Soros által támogatott, a pedagógus tüntetések szervezésében aktív, civil szervezetek zászlóival díszítette fel a Margit hidat. Mint azt Facebook bejegyzésében írja: „Hogy tetszenek a zászlók a Margit hídon? Fenyegetés és zsarolás helyett megbecsülés és szolidaritás: ez jár, mert ezzel tartozunk a tanárainknak” Karácsony megint az adófizetők pénzéből folytat politikai provokációt. Bezzeg március 15-én nem tetette ki a nemzeti színű lobogókat a Margit hídra.

Forrás, teljes cikk és kép: Magyar Nemzet