Bekérették Deborah Bronnert moszkvai brit nagykövetet csütörtökön az orosz külügyminisztériumba a Szevasztopoli-öbölben hétvégén végrehajtott dróntámadás ügyében. Az oroszok azzal is megvádolták Nagy-Britanniát, hogy reszt vett az Északi Áramlat vezetékei elleni támadásban.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán azt ígérte, Moszkva bizonyítékokat mutat be a brit nagykövetnek arról, hogy Nagy-Britannia részt vett az orosz Fekete-tengeri Flotta szevasztopoli támaszpontja elleni október 29-i támadásban és az Északi Áramlat gázvezetékei elleni szabotázsakcióban.

A nagykövet több mint félórát töltött a külügyminisztériumban, amikor távozott, nem kívánt válaszolni az épület előtt őt váró újságíróknak.

Az orosz külügyminisztérium délután kiadott közleménye szerint a tárca határozottan tiltakozott a nagykövetnél amiatt, hogy brit katonai szakemberek részt vesznek az ukrán különleges műveleti erők egyebek között tengeri szabotázsakciókra való kiképzésében, valamint felszerelésében.

Moszkva szerint az ilyen konfrontatív brit fellépés a helyzet eszkalációjával fenyeget, valamint kiszámíthatatlan és veszélyes következményekkel járhat.

Az orosz külügyi tárca álláspontja szerint ha az „agresszív cselekmények”, amelyek a közvetlen konfliktusba sodródás kockázatával járnak, folytatódnak, a káros következményekért és a két ország közötti növekvő feszültségért a felelősség egyértelműen a brit felet fogja terhelni.

Egyértelműek az orosz vádak

Az orosz külügyi tájékoztatás értelmében korábban a Fekete-tengeren az ukrán haditengerészet alegységei brit szakemberek közreműködésével merüléseket hajtottak végre, és egyebek között objektumrobbantást gyakoroltak.

Idén augusztus-szeptemberben mintegy 15 brit katonai kiképző a Dnyeper-torkolatban lévő Pervomajszkij szigeten, Ocsakivtól három kilométerre délre hajók elleni támadásra tervezett, víz alatti drónok kezelésére oktatták az ukrán katonákat.

Ugyanebben az időszakban az Ukrajnának szánt aknaszedő hajók legénysége is brit kiképzést kapott, és az orosz fél tudomása szerint a brit légierő repülő drónokat adott át az ukrán hadseregnek.

Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt az SMS-t, amelyben Liz Truss brit miniszterelnök egy perccel a gázvezetékek felrobbantása után azonnal jelentést tesz Antony Blinken amerikai külügyminiszternek arról, hogy „elvégeztetett”

– jelentette ki Nyikolaj Patrusev, a biztonsági tanács titkára a FÁK-beli kollégáival a Moszkvában, csütörtökön folytatott megbeszélésén. Patrusev kiemelte: a csővezetékek elleni támadás fő haszonélvezője az Egyesült Államok volt. Az orosz védelmi minisztérium szerint pedig a brit haditengerészet is részt vett ennek tervezésében és végrehajtásában.

Azt, hogy Truss egy perccel az Északi Áramlat felrobbanása után SMS-t küldött Blinkennek azzal a szöveggel, hogy „It’s done” (Elvégeztetett), a Kim Dotcom néven ismertté vált informatikai vállalkozó és hacker állította a Twitteren. Dotcom szerint az oroszok így tudták meg, hogy Nagy-Britannia felrobbantotta a csővezetékeket. A történetnek a sajtó egy része által felkapott verziója szerint az üzenetet Truss nem arról a telefonról küldte, amelyet sajtóértesülések szerint hackerek törtek fel.

Kim Dotcom (Kim Schmitz) német–finn vállalkozó, a Megaupload és a Mega fájlcserélő szolgáltatás alapítója jelenleg Új-Zélandon él. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) zsarolással, pénzmosással és csalással vádolja. Az Egyesült Államok kezdeményezte Új-Zélandnál a kiadatását, amit Dotcom a bíróságon támadott meg – tájékoztatott erről az MTI.

MTI

Kiemelt kép: A brit nagykövetség épülete Moszkvában. Fotó: Oleg Nikishin / Epsilon / Getty Images