A hazai földgáztárolók november 1-jére elérték a 85 százalékos töltöttséget. A betárolt földgáz mennyisége 1,73 milliárd köbméterrel, közel 50 százalékkal haladta meg az Európai Unió gáztárolási rendeletében erre az időpontra előírt töltöttségi szintet – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján.

Mint írják, a november 1-jei adatai szerint a hazai földgáztárolók töltöttsége 5,38 milliárd köbméter volt, ami az összkapacitás 85 százaléka. Ez a mennyiség 500 millió köbméterrel több a 2021. november 1-jei mennyiséghez képest.

Az Európai Unió gáztárolási rendeletében meghatározott ütemezés alapján Magyarországnak november 1-jéig ötéves átlagfogyasztása 35 százalékát kellett kötelezően betárolnia, ami 3,65 milliárd köbméter. Hazánk a gyorsabb betárolásnak köszönhetően november 1-jére 1,73 milliárd köbméterrel, azaz csaknem 50 százalékkal teljesítette túl a rendeletben előírt mennyiséget.

Az éves fogyasztásarányos töltöttség november 1-jén 53,8 százalék volt, ami 25,7 százalékkal több az európai földgáztárolók töltöttségi átlagánál. A betárolt 5,38 milliárd köbméternyi földgáz az éves lakossági fogyasztást meghaladja (135,75%).

Magyarország földgázellátása továbbra is zavartalan. A piaci szereplők igényei és az időjárás függvényében a hazai földgáztárolók és a hozzájuk tartozó műszaki infrastruktúra a következő időszakban is betárolási üzemmódban működhet.

Forrás: MEKH