Brüsszeltől várnak segítséget a külföldi tulajdonú kiskereskedelmi láncok, mivel szerintük a kormány hátrányos helyzetbe hozta őket az ársapkával és a különadó kulcsának 2,7-ről 4,1 százalékra emelésével. Szatmáry Kristóf, a Fidesz Vállalkozásfejlesztési Kabinetjének vezetője azonban leszögezte: ezek a cégek az elmúlt évek nagy haszonélvezői voltak. Az elhibázott brüsszeli szankciók és a háborús infláció okozta válsághelyzetben viszont nekik is szolidaritást kell mutatniuk – olvasható a Magyar Hírlapban.

Az elmúlt napokban a brüsszeli Politico nyomán a magyar baloldali sajtót bejárta a hír, miszerint a német Aldi és Lidl, a francia Auchan, az ír Penny Market, az osztrák Spar és a brit Tesco a kormány céltáblájává vált, és szenvednek az olyan intézkedésektől, mint az alapvető élelmiszerekre vonatkozó, és több lépcsőben bevezetett lakossági árszabályozás, valamint a 100 milliárd fölötti árbevételű piaci szereplők 2,7 százalékos különadó-kulcsának 4,1 százalékra emelése.

A szakpolitikus szerint: „Tudomásul kell venni, hogy válság van, és ez mindenkit érint. Ebben a helyzetben pedig természetes, hogy nagyobb szolidaritást várunk el azoktól, akik eddig hólapáttal lapátolták a pénzt, aminek nem kis részét kiutalták az országból, noha itt is lett volna helye”. A politikus egyébként úgy véli, hogy a külföldi tulajdonú kiskereskedelmi láncoknál egyes vezetők fordítva ülnek a lovon. „Az nem működik, hogy a kormány addig jó, amíg fejlesztési támogatást nyújt nekik, stratégiai megállapodást köt velük, de egyből tiltakoznak és feljelentgetik, ha kér valamit, vagy fellép a kettős minőségű áruk forgalmazása és az agresszív piacszerzés ellen”.

„Ez nem azt jelenti, hogy bárki ki akarja szorítani őket, de könnyeket sem fogunk hullatni, ha valamelyikük úgy dönt, nem akar a szabályok szerint és felelősségteljesen működni. Ha egy cég kivonul, bizonyosan lesz, egy másik, amelyik a helyére lép. Szóval, több szerénységet és empátiát kérünk!” – jegyezte meg Szatmáry Kristóf.

Vass György teljes cikke ide kattintva a Magyar Hírlapban olvasható.

Fotó: MH/Facebook/Szatmáry Kristóf