A napokban olvastam, hogy az autókban használt fedélzeti kamerák által rögzített felvételekkel adatvédelmi problémák vannak. Aki ilyet használ, akár bírságot is kaphat. A fentiek nem a magyar jogszabályból, hanem az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletéből, a GDPR-ból erednek, egy meglehetősen képtelen helyzetet teremtve. Mert nemcsak a fedélzeti kamerákat használó autósok, hanem maga a rendőrség és az ilyen ügyekben eljáró igazságügyi szakértők is hasznosnak találják a felvételeket, amelyek nagyban hozzájárulhatnak a baleset rekonstrukciójához.

Ami nagyon helyes, de az egyéb közlekedési szabálysértések miatt is támogatni kellene a fedélzeti kamerák használatát, nem pedig adatvédelmi meg személyiségi jogokra hivatkozva aggályosnak tartani. Ugyanis legyünk őszinték a hazai közlekedési morál nem hogy aggályos, hanem egyenesen borzasztó. A száguldozó, büntetőfékező autósoknak se szeri se száma, arról már nem is beszélve, hogy a közlekedési szabályokra tömegesen fittyet hánynak. Az már szinte egyértelmű, hogy számos vezetőnek a jogosítvány mellett ott lapul a „záróvonal átlépési engedély”. Arról nem is beszélve, hogy egyre többen feljogosítva érzik magukat, hogy az előzni tilos táblánál előzzenek, a sebességkorlátozásokat betartók háta mögött öklüket rázzák, villogjanak, dudáljanak, és még lehetne sorolni az agresszív, idegbajosok közúti cselekedeteit. Ők azok, akik minden írott és íratlan társadalmi szabályra nagyívben tesznek, ők liberális demokráciában élnek, ahol mindenki azt tesz, amit akar. Csakhogy ennek megálljt kellene parancsolni!

Bár nem tisztem, de bizonyára többen egyetértenének velem, hogy minden autóba kellene fedélzeti kamera, a rendőrségnek pedig kérni kellene, hogy megadott elektronikus portálra küldjék el a szabálytalankodókról készült felvételeket. Ők pedig eldönthetnék, hogy bírságolnak-e vagy sem. Egy ilyen akciónak már önmagában lenne némi visszatartó ereje, de annak még inkább, hogy közölnék a beküldött felvétel alapján, amelyen az történt, hogy …, egy évre bevonták a vezető jogosítványát és X forintra megbírságolták. Gyaníthatóan a felvételek özönlenének, de valószínű 10-20 esetnél több ügyintézése nem lenne a rendőrségnek, ha szigorú büntetéseket szabnának ki. Persze csak akkor, ha nem lehetne adatvédelmi és személyiségi jogra hivatkozva bírósághoz fordulni, mert nem ártana sokakban tudatosítani, hogy nekik nem csak jogaik, hanem kötelességeik is vannak.

Fotó: Bp- autósok