Apagyilkosság címmel jelent meg Medgyesi Konstantinnak, a szegedi Móra Ferenc Múzeum történészének (a képen) kötete Kádár János és Grósz Károly kapcsolatáról. A szerző célja a közeljövőben egy Grósz Károlyról szóló monográfia elkészítése.

A könyv a két politikus első, 1956. november 11-én, a magyar forradalom leverése után egy héttel a Parlamentben megtörtént személyes találkozójától egészen Kádár János 1989-es haláláig követi végig a volt első titkár és Grósz Károly kapcsolatát – mondta az MTI-nek adott interjúban Medgyesi Konstantin. A szegedi Móra Ferenc Múzeum történésze annak kapcsán nyilatkozott, hogy a napokban jelent meg a két politikusról szóló Apagyilkosság című műve.
A kötet bemutatja, hogy az ország első embere, az MSZMP főtitkára hogyan figyelt fel a munkásszármazású Grósz Károlyra, majd választotta „politikai fogadott fiának”, s a „fiú” miként fordult „Brutusként” ellene – fogalmazott a szerző.

A közlemény szerint ritkán találni példát arra, hogy egy jelentős történelmi személyiség még életében kiválasztja és át is adja a hatalmat utódjának. Ez történt a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb alakjával, Kádár Jánossal, aki sok-sok vívódás, töprengés után jelölte ki utódjaként Grósz Károlyt. A döntéssel azonban túl sokáig várt: a történelem a késlekedést megbüntette, és Grósz Károly „eltűnt” a történelem viharaiban – fogalmazott Medgyesi Konstantin.

A történelmi hátteret, a szereplőket keretes írásokkal bemutató könyv végigköveti Grósz Károly felemelkedését, bemutatja életének és politikai tevékenységének kevésbé ismert oldalait. A szerző visszaemlékezők segítségével, levéltári anyagok áttekintésével, korábbi kutatások eredményeinek elemzésével derít fényt az összefüggésekre, a két főszereplő közötti néhol szinte baráti, néhol pedig elhidegült kapcsolatra.

Az Apagyilkosság című könyv már címében is felveti a kérdést: vajon „politikai gyilkosságot” követett-e el Grósz Károly az elődje ellen? Hiszen ő volt az, aki a hatalmat birtokolta, amikor Kádár János súlyos egészségi problémákkal küzdve 1989. április 12-én az MSZMP Központi Bizottsága előtt elmondta legendás beszédét, amelyben kimondatlanul is Nagy Imrét emlegette.
A Fortepan és a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből, valamint az MTI archívumából származó korabeli fotókkal részletesen illusztrált könyvből kiderül például, milyen körülmények között hangzott el Kádár János szájából a következő mondat: „A Brutusok megjelentek.” Ahogyan az is, vajon árulónak tartotta-e a saját maga által kijelölt utódot, illetve milyen terveket söpört el a történelem vihara Grósz Károly életében.

A történész az MTI-nek elmondta, a kötetben kutatásainak első eredményeit mutatta be, a célja pedig egy Grósz Károlyról szóló monográfia elkészítése a közeljövőben.

Forrás: Magyar Hírlap/MTI

Kép: Facebook