Óriási tiltakozást váltott ki, több politikus és a rendőrszakszervezet is nemtetszését fejezte ki, ezért az áruházlánc beszüntette a forgalmazását annak a társasjátéknak, amely arról szólt, hogyan kell megverni egy jobboldali aktivistát – írta a V4NA.

Hatalmas tiltakozást váltott ki a közösségi oldalakon az a társasjáték, melyet a FNAC francia kiskereskedelmi áruházlánc is árusított „Antifa” néven. A társasjátékot eredetileg a La Horde (a csorda) elnevezésű antifasiszta weboldal készítői alkották meg, a honlapjuk szerint pedig a Libertalia kiadó adta ki.

A JÁTÉK LÉNYEGE, HOGY A RÉSZTVEVŐK EGY KÉPZELETBELI ANTIFASISZTA CSOPORTOT HOZNAK LÉTRE ÉS AKCIÓKAT SZERVEZNEK A SZÉLSŐJOBBOLDAL TÉRNYERÉSE ELLEN.

A La Horde kihangsúlyozta, hogy a játékot a kezdetekben, több mint két évig, oktató eszközként használták, majd 2021 szeptemberében döntöttek a kereskedelmi forgalomba hozása mellett.

A játékot a FNAC 25 eurós áron árulta, ami rendkívüli felháborodást váltott ki a közösségi oldalakon. Többen is tiltakoztak a kirekesztő társasjáték miatt, a jobboldali Nemzeti Tömörülés több politikusa is elítélte a játékot. Grégoire de Fournas, Gironde megye képviselője megemlítette, hogy a játék során elérendő célok között egy jobboldali aktivista megverése, a Nemzeti Tömörülés összejövetelének megtámadása valamint Molotov-koktél rohamrendőrökre történő dobálása is szerepel. A politikus a bejegyzés végén feltette a kérdést a FNAC-nak, hogy nem szégyellik-e magukat?

Az ellenzéki párt egy másik tagja, Victor Catteau teljes mértékben felháborítónak nevezte a játék forgalmazását, amely szerinte

a gyűlöletet szító Antifa csoportokat helyezi előtérbe, és akik minden alkalmat megragadnak, hogy erőszakkal támadják a demokráciát.

A legnagyobb francia rendőrszakszervezet a Twitteren felszólította az áruházat, nyilatkozzon arról, hogy azokat az antifasisztákat helyezi-e előtérbe, akik a tüntetéseken törnek-zúznak, gyújtogatnak és agresszívan viselkednek.

A FNAC válaszolt a rendőrszakszervezet bejegyzésére. Azt írták a Twitteren, hogy megértik, ha a szóban forgó társasjáték marketingje sértő tartalmat hordozott néhány személynek, ezért megteszik a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a termék ne legyen a továbbiakban elérhető náluk.

Az áruházlánc betartotta ígéretét, levették az online kínálatból a társasjátékot, bár a honlapjukon található információk szerint partnereladójuknál 82 eurós áron elérhető a termék.

A kiadó is árulja a társasjátékot, ami sajnos igencsak népszerűnek tűnik, a honlapjukon szereplő információk alapján ugyanis az összes példányt eladták. A társasjáték jelenleg nyomtatás alatt van, de papírhiány miatt több hétig is eltarthat, amíg újra elérhető lesz, így csak januárban fogják tudni kiszállítani a rendeléseket.

Forrás: Origo

Kiemelt kép: Twitter