Bukaresti NATO-parádé és a korábbi évekhez képest visszafogottabb székelyföldi román felvonulás jellemezte a Románia nemzeti ünnepét fémjelző csütörtöki rendezvényeket.

Sepsiszentgyörgyön mintegy kétszázan, a nagy durranásként beharangozott kézdivásárhelyi rendezvényen legfeljebb háromszázan ünnepelték csütörtökön az Erdély Romániához való csatolását kikiáltó gyulafehérvári nagygyűlés 104. évfordulóját, amelyet 1990 óta a keleti szomszéd nemzeti ünnepként tart számon.

A háromszéki megyeszékhely immár évek óta a román szélsőségesek kedvenc december elsejei felvonulási terepe, amely eddig minden provokációs kísérlet ellenére sem torkollt botrányba.

Az Új Jobboldal elnevezésű szervezet Románia különböző részeiből érkező „harcosai” éveken át zajosan vonultak fel Sepsiszentgyörgy főutcáján, igencsak sértve a 72 százalékban magyar helybeliek méltóságát, komfortérzetét. A csendőrség formális jelenléte nem riasztotta el őket a magyarellenes szlogenek harsogásától, az elöljáróság megismétlődő kérése pedig süket fülekre talált.

A Nemzet Útja Egyesület – az Uz-völgyi katonatemető meggyalázásának fő animátora – idén Kézdivásárhelyre szólította ünnepelni híveit. Mihail Tarnoveanu egyesületi elnöknek a szervezet közösségi oldalán közzétett felhívása többek között így igyekezett mozgósítani:

Az erdélyi, moldvai és havasalföldi románok december elsején ott fognak össze, ahol Romániának a legnehezebb: Kézdivásárhelyen! Testvérek, az ország szíve, Kovászna a románok szabadságáért kiált!

Oda mennek, fogalmaztak, ahol 2015. december elsején „házi készítésű bombákkal akartak megölni minket” – lásd a „székely terroristák”, Beke István és Szőcs Zoltán kálváriáját –, abban a térségben készülnek összegyűlni, ahol „nemzeti identitásunkat a legádázabb támadás érte”. Az elnök adománygyűjtést is meghirdetett annak érdekében, hogy megoldják a brassói, kovásznai és bákói résztvevők szállítását, biztosítsák a felvonuláshoz szükséges zászlókat, a professzionális hangosítást, hiszen rendezvényük ideje alatt a himnusz mellett hazafias dalok és beszédek hangzanak majd el, vetítette elő.

Az ünnep előestéjén Ráduly István, Kovászna megye kormánybiztosa sajtótájékoztatón szögezte le:

akik arra készülnek, hogy részt vegyenek a rendezvényen, békességgel jöjjenek, s azért tegyék, mert valóban ünnepelni akarnak, nem pedig kitűnni valami rendkívüli tettel, ami azonnal témát szolgáltat a médiának.

Ugyanakkor felszólította a rendfenntartó szerveket, hogy mindennemű probléma, rendbontás esetén azonnal és határozottan lépjenek fel.

A fokozott készülődéshez képest az elmúlt évek legcsendesebb megemlékezése zajlott a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul-szoborcsoportnál, illetve a kézdivásárhelyi Gábor Áron-szobort övező parkban.

Az ünnepség hivatalos része mindkét helyszínen rövid és visszafogott volt, a helyi románság képviselői némi túlzással még az egyesülés hórája közben is látványosan elhúzódtak a hatalmas lobogókat lengető mozgalmároktól. Ezúttal a várost behálózó felvonulások is elmaradtak.

A bukaresti központi rendezvény keretében tartott katonai parádén nemcsak az 1500 katonát és 120 járművet felvonultató román hadsereg mutatott be néhányat a legújabb védelmi, illetve harci eszközökből, az országban állomásozó külföldi NATO-hadtestek is képviseltették magukat, így az ünnepi katonai felvonulás kisebb erődemonstrációnak is beillett, bár a kedvezőtlen időjárás miatt a légierő bemutatója a bámészkodók nagy csalódására elmaradt

2022Plusz: napra pontosan 20 esztendővel ezelőtt december elsején száz-kétszáz fős tömeg gyűlt össze a Kempinski Hotel előtt, ahol Románia nemzeti ünnepe alkalmából fogadást tartottak Adrian Nastase román és Medgyessy Péter magyar miniszterelnök részvételével. Medgyessyék híres koccintása a baloldal szimbolikus viselkedését jelzi: nekik nem kell Erdély, számukra csak ország létezik, de nemzet nem! Többek között ezért fog mindig elbukni a baloldal a nemzeti választásokon, mert elárulta és teszi ma is a határon túli testvéreinket.

Forrás MTI/Soós Lajos

Rendőrök vegzálják a tüntetőket 20 esztendővel ezelőtt december elsején /Forrás/MTI Soós Lajos

Azon a húsz évvel ezelőtti tömegrendezvényen a magyar és Árpád-sávos zászlók alatt tüntetők elmondták, azért tiltakoznak, mert a magyar miniszterelnök megünnepli Erdély elveszítését, ugyanis 1918. december elsején Gyulafehérváron mondták ki Erdély egyesülését Romániával.

A rendőrségen nem volt bejelentve az utcai demonstráció, ezért a tömeget a Készenléti Rendőrség egysége kiszorította a szálloda előtti térről. A be nem jelentett demonstrációt a Lelkiismeret ’88 csoport és vezetője, Budaházy György szervezte meg.

Nyitó képünkön: Adrian Nastase román és Medgyessy Péter akkori magyar miniszterelnök, Kovács László és Göncz árpád részvételével koccintanak a Kempinski szállóban Románia nemzeti ünnepén.

Forrás: Magyar Nemzet

Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos