Megvalósultak a magyar kormány által júniusban kitűzött célok – jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kedden Budapesten, miután az uniós tagállamok nagykövetei hétfőn pozitívan értékelték a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar helyreállítási tervet, és annak hivatalos elfogadását javasolták az Európai Unió Tanácsának.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter elmondta, hogy az állandó képviselők megállapodásra jutotta helyreállítási tervvel kapcsolatban.

A miniszter sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, az volt a céljuk, hogy december 31-ig megállapodjanak az Európai Bizottsággal a kohéziós pénzekről annak érdekében, hogy Magyarország a forrásvesztést elkerülje, továbbá az Európai Tanácsnak jóváhagyja magyar helyreállítási tervet.

Minden olyan célunk megvalósult, amit júniusban magunk elé tűztünk – tette hozzá. Közölte, a hétfői döntés azt is jelenti, hogy Magyarország – a többi tagállamhoz hasonlóan – most már hozzáférhet az uniós forrásokhoz. A Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF) keretében 2300 milliárd forint nyílik meg Magyarország számára – emelte ki.

A tárgyalási stratégia a kezdetektől nyilvánvaló volt: minden helyzetben, amelyben látható a kompromisszum lehetősége, a magyar kormány nyitott. Ennek köszönhető, hogy a bizottsággal november végére sikerült megállapodni, és kiválónak találta a magyar helyreállítási tervet, tovább a kohéziós források folyósítása előtt sem lát további akadályt. Amire most december közepén sor kerül, az ennek a munkának a lezárása és a megállapodás aláírása.

Ennek köszönhetően megindulhatnak azok a fejlesztések, amelyek az uniós forrásokból finanszírozhatók.

2300 milliárd forint nyílik meg a helyreállítási alap keretében – ismertette Navracsics Tibor. Ennek 70 százalék a megújuló energiát magába foglaló fejlesztéseket segíti, míg 30 százalék a digitális átállást. Az operatív programok tekintetében 14000 milliárd forint áll rendelkezésre, és ebből 4000 milliárd forintot már jóváhagyott a bizottság – tette hozzá. 9–10 ezer milliárd áll a többi operatív program rendelkezésre.

Magyarországnak nem jelent adóemelést a globális minimumadó

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter HVG kérdésre elmondta, hogy a globális minimumadóba Magyarország tekintetében az iparűzési adó is beleszámít, így ez Magyarország számára nem jelent adóemelést. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is megerősítette, a globális minimumadó jár társasági adóemeléssel.

Ahogy lesz uniós pénz, a tanárok bérének emelése megvalósul

A tanárbérekkel kapcsolatos kérdésre: Gulyás Gergely elmondta, ahogy lesz uniós pénz, a tanárok bérének emelése megvalósul. „Ha január elsejétől hozzáférhetünk ehhez a forráshoz, akkor ez már akkor megvalósulhat. Mi azon dolgozunk, hogy lehessen tanárbéremelés” – tette hozzá.

Az ATV kérdésére, miszerint Orbán Viktor győzelmével ért-e véget a tárgyalássorozat, Gulyás Gergely elmondta, „az EU győzelmével végződött, mi is az EU tagjai vagyunk”. Hozzátette: „Normális kompromisszumok mellett létre lehet hozni megegyezést – ez volt a kormány álláspontja”.

Olyan formát sikerült találni, ami további hitelek felvételére nem kötelez

Ukrajnának szánt segélycsomag ügyében a Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette: „További hitelfelvételre ne kerüljön sor, ez volt a kormány álláspontja. Olyan formát sikerült találni, ami további hitelek felvételére nem kötelez. A közös költségvetésből adunk segítséget Ukrajnának”. A kormány hozzájárulása pedig ahhoz kellett, hogy a 18 milliárd eurót ne egy EU-s ország kapja.

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy a pedagógusok béremelése az uniós források érkezésétől függnek.

A miniszter aláhúzta, hogy a bizottság irányába áll a kérdés, hogy január elsejével megérkeznek-e a források, vagy újabb feltételeket szabnak.

A magyar baloldal nettó 6 millió forintos fizetés mellett próbált mindent megtenni a pedagógusok fizetésemelése ellen

Gulyás Gergely a magyar baloldalról elmondta, hogy nettó 6 millió forintos fizetéssel az Európai Unióban mindent megpróbálnak megtenni, hogy a pedagógusok ne kapjanak fizetésemelést.

Navracsics Tibor a tárgyalásokról kifejtette, akik nagyon nem akarták, hogy elérje a kormány a célját, azok feszültek voltak. Az Európai Parlamentből kezdettől fogva hisztérikus hangok hallatszottak – fogalmazott.

Az összes operatív program tekintetében megállapodás van

Az RTL kérdésére Navracsics Tibor elmondta, hogy konkrét időpontja nincs a partnerségi megállapodás aláírásának. Gulyás Gergely hozzátette, hogy az összes operatív program tekintetében megállapodás van, az technikai kérdés, hogy mikor írják alá.

A kérdés az, hogy lesz-e további olyan feltétel, amely a pedagógusbéreket érinti, de ez napokon belül ki fog derülni. A béremelés egy része uniós forrásokból történik majd, másik része pedig a magyar költségvetésből a következő évek során lépcsőzetesen.

A tervek szerint 25 új pályázat jelenik majd meg az év első negyedévében

A szupermérföldkövekről Navracsics Tibor elmondta, hogy az Európai Bizottság fogja publikálni azokat, a teljesítést pedig kommunikáció során fogják ellenőrizni. A miniszter abban bízik, hogy a jövőben is folytatódni fog az a párbeszéd, ami az elmúlt időszakban. A tervek szerint 25 új pályázat jelenik majd meg az év első negyedévében, amely a helyreállítási alaphoz kapcsolódik. Jelenleg is zajlik számos pályázat finanszírozása, egyelőre költségvetési forrásból.

Az RTL munkatársának a helyreállítási alap hitelrészét firtató kérdésére Navracsics Tibor elmondta, hogy van hat hónapunk arra, hogy döntsünk annak felvételéről. A kormány arra készül, hogy az akkor meglévő nemzetközi gazdasági helyzetre lesz tekintettel a döntésnél.

A NATO bővítésének kérdésére, mely szerint a kormány rendeleti úton meg tudja oldani a NATO bővítését, Gulyás Gergely elmondta: azt nem lehet rendeleti úton megoldani. A NATO bővítéssel kapcsolatos tárgyalás – ami a két ország ratifikációját jelenti –, a következő évben az első parlamenti ülésen, azaz február 20-n indulhat el. A miniszter arra a kérdésre, hogy borítékolható-e, hogy a parlament megszavazza Finnország Svédország csatlakozását, azt válaszolta: a kormánypártok támogatása adottnak látszik.

„Tolvaj kiáltott pandúrt”

A Pesti Srácok kérdésére válaszolva Gulyás Gergely az Európai Parlamentet érintő, súlyos korrupciós botrányról elmondta: tekintsük a Jóisten humorérzékének, hogy most került nyilvánosságra ez az ügy. A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott: „tolvaj kiáltott pandúrt”, és látható hogy ezek a szálak mélyre és széles kört érintően vezethetnek olyan körökhöz, amelyeknek az EP baloldalán komoly befolyást élveznek.

A forrásokhoz való, nehézkes hozzáférés kapcsán Navracsics Tibor kifejtette: a gond nem az, ha az EU védi saját érdekeit, hanem az, ha összekeverednek a politikai és a jogi szempontok. Ha egy országban tömeges bűncselekményeket követnek el az uniós források kapcsán – volt erre példa az ötvenes évektől kezdve – és ezt jogi eszközökkel kezelik, az természetes. Ám ha ezeket politikai eszközök váltják fel, problémás, az hiszen az EP nem válhat politikai testületté.

Navracsics Tibor úgy fogalmazott: az egész folyamat legitimációját és jövőjét eldönti, hogy mennyire keverednek össze a politikai és a jogi szempontok.

Az uniós „egységesítés” kapcsán uniós pénzek felhasználásáért felelős és területfejlesztési miniszter úgy fogalmazott: felvetődhet, hogy a Magyarországtól megkövetelt a közbeszerzési eljárást más államok esetében is érvényesítik-e.

Fiala János, a Kelj fel Jancsi című műsor képviseletében a hazánkat érő korrupciós vádak kapcsán kérdezett.  Navracsics Tibor szerint a magyar példa egy jó példa arra, hogy hogyan lehet akár ideológiai alapú viták kapcsán is megállapodásokat kötni.

A valóság Magyarország pártján áll

Gulyás Gergely szerint a valóság Magyarország pártján áll, ezért mindig arra buzdított, hogy akik hazánkról és az ország helyzetéről véleményt alkotnak, azok ismerjék meg a valóságot. Korrupció minden országban van, de például Magyarországon korántsem olyan mértékű, mint ahogyan azt lefestik több esetben és számos nyugati országban sokkal nagyobb problémákat okoz ez a jelenség, mint nálunk.

A globális minimumadóról Navracsics Tibor elmondta, hogy az elvi problémákat sikerült elhárítani. Az lett volna káros, ha a minimumadó adóteher-növekedést jelentett volna, mivel az a versenyképesség rovására menne. Ha azonban nem kell adót emelni, „akkor nekünk nincs gondunk vele” – tette hozzá.

A kérdésre, hogy mi a garancia arra, hogy nem fog növekedni az adó mértéke, Navracsics Tibor kijelentette: „Mi vagyunk a garancia”, egyhangú döntés kell ugyanis a témában.

Forrás: hirado.hu / MTI

Fotó: MTI/Illyés Tibor