Ukrajna sürgős szükségleteinek kielégítéséről tartottak kedden Párizsban nemzetközi konferenciát, amelyen a francia külügyminiszter tájékoztatása szerint megközelítőleg egymilliárd eurónyi (411 milliárd forint) adományt ajánlottak fel.

Az esemény házigazdája, Emmanuel Macron francia elnök azért hívta össze a nemzetközi közösséget, hogy segítsen az ukránoknak „ellenállni ezen a télen” az orosz támadással szemben.

Az elmúlt hónapok luganói, varsói és berlini konferenciái után ez a találkozó, amelyen 70 ország és nemzetközi szervezet küldöttségei, köztük számos kormányfő vesz részt, „gyakorlatias” jellegű lesz – magyarázta Macron.

Az ukrán elnök, aki videokapcsolaton keresztül vett részt az eseményen, azt mondta: Ukrajnának legalább 800 millió euró (mintegy 328 milliárd forint) gyorssegélyre van szüksége, hogy a téli időszakban a lakosság szükségleteit kielégítse, különösen az energiaágazatban.

„A segítség meghaladta még a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által kért 800 millió dollárt is (.). ”Örömmel jelentem be önöknek, hogy meghaladtuk ezt a számot, és közel vagyunk az egymilliárd euróhoz„ – mondta később Cathérine Colonna francia külügyminiszter Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Ebből az egymilliárd euróból 415 milliót az energiaszektorra, 25 milliót a vízellátásra, 28 milliót élelmezésre, 17 milliót az egészségügyre, 22 milliót a szállításra költenek, a fennmaradó közel 493 eurót pedig még nem nevesítették.

”Országunk nem fog sötétségbe borulni„- mondta Smihal, aki örömét fejezte ki a ”civilizált világ„ által Ukrajnának nyújtott jelentős segítség láttán. ”Nagyon hálásak vagyunk minden országnak, amely szövetségesünk marad ezekben a zord időkben„ – tette hozzá az ukrán kormányfő, aki ismét fogadkozott, hogy országa visszanyeri a szuverenitását és a területi épségét.

A rendezvény fő célja a Moszkva által október óta alkalmazott stratégia semlegesítése volt, amely a polgári infrastruktúra elleni támadásokra összpontosít.

Macron hangoztatta: Oroszország, amelynek katonai gyengeségeire fény derült, cinikus stratégiát választott annak érdekében, hogy térdre kényszerítse Ukrajnát. Korábbi nyilatkozatait megismételve úgy vélekedett, hogy ezek az orosz csapások ”háborús bűncselekményeknek„ minősülnek, és ”nem maradnak büntetlenül„.

Macron további 76,5 millió eurós francia támogatást jelentett be a tél átvészeléséhez, 2023 elejére az energiaágazatban. Ez a májusban már bejelentett, folyósítás alatt álló 48,5 millió eurón felül van.

Forrás: Demokrata

Kép: MTI/EPA