Hallgatásba burkolódzott a Momentum a XI. kerületi önkormányzat decemberi, képviselő-testületi ülésén. Korábban a párt országgyűlési képviselője, Orosz Anna és tizenegy újbudai önkormányzati képviselő a támogatásuk megvonásával fenyegette meg László Imrét, a kerület DK-s polgármesterét. Most azonban még a Czeglédy és Társai Ügyvédi Irodával kötött megállapodások felmondásához sem járultak hozzá. Bebizonyosodott; a Momentum elvesztette a DK elleni harcot, Gyurcsányék azt csinálnak velük, amit csak akarnak.

– A támogatás megvonásának nyoma sem volt, egy előterjesztést sem szavaztak le, mentegették a polgármestert  – így foglalta össze a Magyar Nemzetnek az év utolsó újbudai testületén történteket Szabó László fideszes frakcióvezető.

Ismert, Budapest XI. kerületében is konfliktus alakult ki a Demokratikus Koalíció (DK) és a Momentum Mozgalom között. A Gyurcsány-párti László Imre polgármester ugyanis maga mellé vette kabinetfőnöknek az egykori MSZP-elnök Molnár Gyulát. A budai kerületet korábban több cikluson át polgármesterként irányító, immáron DK-tag Molnár felvétele nagy felhördülést váltott ki a kerületi baloldali koalíción belül is.

Újbudán ugyanis 2019-ben a hatpárti ellenzéki összefogás szerzett többséget a képviselő-testületben, azonban az együttműködés itt is hamar töredezni kezdett. A Momentum egyik fő bázisának számító kerületben az országgyűlési választáson is ellenzéki mandátumot szerző Orosz Anna (Momentum) korábbi önkormányzati képviselő helyét aztán visszahódította a Fidesz–KDNP egy időközi választáson, a Momentum pozíciói pedig az országos tendenciába illeszkedve tovább romlottak a DK-val szemben.

A XI. kerületi Momentum végül nyílt levélben fenyegette meg a polgármestert azzal, hogy a decemberi testületi ülésen megvonják tőle a támogatást, ha nem áll el Molnár Gyula alkalmazásától.

– Nem váltották be a fenyegetésüket, László Imre polgármester munkásságát a testületi ülésen a baloldali képviselők dicsérték, már-már felmagasztalták a kerületvezetőt – kommentálta a testületi ülésen történteket Szabó László. A frakcióvezető szerint, bár a Momentum részéről érződött ellenszenv, de ennek a döntéshozatalban semmi nyoma nem volt, inkább nem is szóltak hozzá az ügyekhez, ez lehetett a megállapodás a baloldal pártjai között.

Hozzátette: Molnár Gyula kabinetfőnökként részt vett a tegnapi testületi ülésen, és szerdán a Fővárosi Közgyűlés ülésére is árnyékként kísérte László Imre polgármestert.

A XI. kerületben történtek egy nagyobb, országosan éleződő ellentét látványos elemei. Gyurcsányék ugyanis módszeresen próbálják másodhegedűssé lefokozni a Momentumot a baloldalon belül, ennek a folyamatban az egyik fő helyszíne Újbuda. Emlékezetes, nyáron még a Momentum az új DK-s főpolgármester-helyettes, Bősz Anett kinevezésének megtagadásával zsarolta a DK-t, mostanra azonban végképp feladni látszik a baloldalon belüli pozícióit.

Forrás és teljes cikk: Magyar Nemzet

Kiemelt kép: Facebook