Az idei évben – 2021-es tevékenységük megbecsüléseként – a Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány Szellemi Honvédő díját Szijjártó Péter, Orosz Ildikó, ifj. Lomnici Zoltán mellett a Regőczi Alapítvány kapta meg. Az alapítvány nevében Herczegh Anita, az alapítvány kuratóriumának elnöke, Áder János volt köztársasági elnök felesége vette át a díjat.

Herczegh Anita köszönőbeszédében a díj kapcsán rámutatott, hogy a szolidaritás közösségépítő és megtartó erejének az elismeréseként értékeli. Szólt a Covid-árvákhoz kötődő történetekről, valamint a személyes, gyermeki sorsokról, melyek megérintőek, és igazolják az alapítvány működésének szükségességét. A beérkező támogatásokkal összefüggésben elmondta, hogy a legkisebb és a legnagyobb összegű felajánlásokkal 1500 gyermek életét támogatják.

A Regőczi Alapítvány laudációját Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár tartotta, amelyet alább olvashatnak:

„A koronavírus-járvány kitörése és magyarországi terjedése közepette világos volt, hogy ebben a drámai küzdelemben valami újfajta szolidaritásra lesz szükség. A Regőczi Alapítványt Áder János korábbi köztársasági elnök úr és felesége, dr. Herczegh Anita asszony hozta létre azzal a céllal, hogy hosszú távú és személyre szabott gondoskodást biztosítson azoknak a magyar gyermekeknek és fiataloknak, akik egyik vagy mindkét szülőjüket a covid-járvány következtében veszítették el. Olyan segítséget nyújtanak, amely megoldást jelenthet mindaddig, amíg az érintett gyermek nagykorú lesz, vagy befejezi tanulmányait, munkába áll és képes lesz saját magáról gondoskodni.

Herczegh Anita asszony országos körútja során személyesen mérte fel a rászorulók igényeit, tájékozódott, kapcsolatokat épített a segítségnyújtásban részt vevőkkel, az állami és önkormányzati szervezetek munkatársaival, a karitatív szervezetek képviselőivel, akikkel az Alapítvány közösen megtervezte a segítségnyújtást.

Az Alapítvány így 2021-ben több mint 800 gyermek részére nyújtott anyagi segítséget, összesen több mint 167 millió forint értékben. 2022-ben is folyamatosan érkeznek be újabb és újabb kérelmek, idén 1936 gyermek és családja részére mintegy 434 millió forint összegű támogatást nyújtott az alapítvány. Míg az első évben egyszeri, egy összegű juttatással igyekeztek enyhíteni a családok nehézségein, addig 2022-ben elkezdődött a rendszeres támogatások megállapítása. Az anyagi támogatáson túl pedig mentális, lelki segítségnyújtással, táboroztatással, nyaraltatással, a felajánlások és igények összekötésével is foglalkozik az alapítvány.

A krízishelyzetek azok, ahol ösztönösen megmutatkozik egy ember, egy közösség vagy egy ország jelleme. Az alapítvány példát mutatott összefogásból, és megtanultuk, hogy együtt erősek vagyunk.

Csak együtt vagyunk erősek.

Az alapítvány akadályokat nem ismerve enyhíti azt a fájdalmat, amit a világjárvány az árván maradt gyermekek szívében okozott.

Tisztelt elnök úr, tisztelt Anita asszony, ezúton is szeretnénk megköszönni azt a hitet adó, közösséget erősítő és közösséget formáló, szűnni nem akaró munkát, amit az alapítvány részéről az elmúlt két évben megtapasztaltunk, a Jóisten tartsa meg az alapítványt még sokáig ebben.”

Fotó: CÖF-CÖKA