„Mobilon intézhetünk majd ügyeket, mobilon igényelhetünk majd bármilyen igazolást, igazolványt. Nem kell bemenni az okmányirodába semmiért” – fogalmazott a Nemzeti Digitális Állampolgárság Programról Rogán Antal.

A kormány elfogadta a Nemzeti Digitális Állampolgárság Programot, amelynek célja, hogy megteremtse az egyszerű, kényelmes és hatékony közigazgatási ügyintézés feltételeit – írja az Index.

A portál szerint a programban a kormány vállalja, hogy megteremti azt az egységes és kiváló felhasználói élményt nyújtó digitális környezetet, amely jelentősen

egyszerűsíti az állampolgár és a kormányzat különböző szervei közötti kommunikációt.

Olyan közigazgatási terek jönnek létre a program keretében, amelyek garantálják a személyes megjelenést nélkülöző egyszerű, hatékony digitális ügyintézést a nap 24 órájában.

A lap szerint négy digitális alapszolgáltatás jelenti a digitális átállás bázisát: az eSzemélyazonosítás, az ePosta, az eDokumentumkezelés, az eFizetés.

A tervek szerint az átlátható módon használható mobiltárca segítségével bejelentkezhetünk a digitális állampolgárság platformra, elkészíthetjük az adóbevallásunkat, támogatásokat igényelhetünk, vagy éppen kezelhetjük az ePosta felületünket.

Cél: Ne kelljen bemenni az okmányirodába semmiért

„A Nemzeti Digitális Állampolgárság Program egyik kiemelt feladata, hogy 2026-ra bárki digitális állampolgárrá válhasson” – fogalmazott Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. A tárcavezető bővebben is beszélt a programról:

Olyan mobilalkalmazást fejlesztünk, amely lehetővé teszi, hogy mobilon mindenki magával vigye az összes igazolványát,

de még a horgászengedélyét is. Mobilon intézhetünk majd ügyeket, mobilon igényelhetünk majd bármilyen igazolást, igazolványt. Nem kell bemenni az okmányirodába semmiért. A mobilalkalmazás lehetővé teszi, hogy a felhasználók egyetlen felületen láthassák adataikat, dokumentumaikat, kezelhessék többek között családpolitikai, vagy éppen adózási ügyeiket” – mondta a miniszter.

Rogán aláhúzta, az ütemterv alapján 2026-ra szinte minden közigazgatást érintő ügyünket képesek leszünk online intézni. Az első, nagyobb prioritást élvező ügyintézések fejlesztése 2023-ban elkezdődik, az irattárca már 2024-re meglesz.

Forrás: Mandiner

Kiemelt kép: Facebook