Az Aid to the Church in Need (ACN), azaz „Segítség a rászoruló egyháznak” szerint 2022-ben legalább 12 papot és 5 apácát öltek meg. Az alapítvány emellett több mint 40 emberrablást dokumentált, és jelenleg 5 papot tart nyilván eltűntként – írja az European Conservative. 

Nigériában volt tavaly a legtöbb áldozat, ahol 4 papot gyilkoltak meg, 29-et pedig elraboltak, közülük hármat a karácsony előtti héten.

Nicaraguában szintén felerősödött az üldöztetés, Daniel Ortega alatt 11 egyházi személyt tartóztattak le; két szeminaristát, egy diakónust, egy püspököt és hét papot. Rolando Alvarez nicaraguai püspök jelenleg házi őrizetben van, és várja a bírósági tárgyalást.

Eritreában szintén letartóztatásban tartanak egy püspököt és két papot, anélkül, hogy megjelölték volna a vádemelés időpontját.

Az ACN azt is állítja, hogy Kínában a földalatti papmozgalom tagjai közül többek kerültek letartóztatásba, csak mert nem csatlakoztak a hivatalos államegyházhoz, 2022 januárja és májusa között pedig legalább tíz pap tűnt el.

Ukrajnában szintén tartóztattak le papokat vélt vagy valós „pártos” álláspontjuk miatt, de ugyanez történt Etiópiában, a Tigray-konfliktus kapcsán, és Mianmarban is.

Kiemelt kép forrása: karizmatikus.hu