Az elmúlt 24 óra legnagyobb visszhangot kiváltó eseménye kétségtelenül az újbudai rendőrgyilkosság volt. Rengeteg vélemény jelent meg a szomorú esemény miatt. A legtöbben azt szorgalmazták, hogy fizessék meg a rendőröket, legyen megfelelő felszereltségük, még több rendőr kell az utcákra a közbiztonság miatt.

Mindezekkel a legtöbben egyet is értenek, de egy valamiről a véleménynyilvánítók megfeledkeztek. A pénz, vessző, paripa mellett vissza kellene adni a rendőrök tekintélyét, ami a rendszerváltással eltűnt, mondván, nem vagyunk rendőrállam. (Kivéve 2006 október 23.) Csakhogy a szolgálunk és védünk mottóval együtt olyan jogi helyzetek alakultak ki, amelyekkel az intézkedő rendőrök járhattak rosszul, kérdőre vonták őket, miért így intézkedtek, miért bilincselték meg az embert, miért vették elő a fegyverüket, stb. Így azután eljutottunk odáig, hogy ha nem volt muszáj, inkább nem is intézkedtek a rendőrök, egy-egy zűrösnek látszó szituációnál inkább eloldalogtak a másik irányba.

Tehát, ha a jó fizetés és felszerelés mellett fizikailag és főleg pszichikailag megfelelően felkészített rendőrök óvják a közbiztonságot, akik, ha intézkednek, először nem az jut eszükbe, miért fognak felelősségre vonni, mert akivel szemben eljártam az panaszt emel, akkor idővel, ha megfelelően, de kellő határozottsággal lépnek fel, lesz tekintélyük.

Persze a liberálisok azonnal tiltakoznának, mondván, vannak emberi jogok, meg van jogállamiság, meg szegény csak védekezett az agresszív fellépés ellen. Hosszan sorolhatnánk az ellenérveket, de ez nem vigasztalja a meghalt rendőr családtagjait és kollégáit. Ehhez tegyük hozzá, hogy másoknak pedig a nyugodt, biztonságos, agresszívitásmentes élethez van joga és ez a többség.

A tekintély eléréséhez pedig korrekt határozottságra van szükség. Emlékezzünk vissza, amikor a kétezres években amolyan divat volt a bankrablás. Mígnem 2007-ben a Széna téren lévő bankfiókban a túszokat is ejtő rablót végül lelőtték. Utána megszűntek a bankrablások, mert a rablásban gondolkodók rájöttek, még le is lőhetnek.

Persze nem kell mindenáron lőni, de az a gyakorlat például nem ártana, ahogy több országban, az intézkedő rendőrök egyike társától néhány lépésnyire lemaradva látványosan kioldja pisztolytáskáját, míg a másik odalép és igazoltat. A hőzöngő pedig tudhatja, nem érdemes hadonászni, mert még baj lehet.

A becsületes, tisztességes polgárok – akiknek nincs mitől tartani – úgy gondolják, nem kell az olyan balliberális felfogás, mint például Belgiumban, ahol az előírások szerint a bűnözőket nem lehet este 11 és hajnali 5 óra között igazoltatni, letartóztatni, mert joguk van a pihenéshez. Ezek áldemokratikus intézkedések, felejtsük el. Ott és az erodáló nyugaton, nem ismerik azt a gondolatot, amit Mikszáth Kálmán fogalmazott meg:

„Semmi, még a pénz sem fogy olyan villámgyorsan, mint a tisztelet és tekintély, ha egyszer az ember költeni kezd belőle.”

No, ezt a költést kellene a szakembereknek megállítani és helyes irányba terelni.

Kiemelt kép: Mécsesek égnek Baumann Péter főtörzsőrmester emlékére. Fotó: Máthé Zoltán / MTI