A XVIII. kerületi önkormányzat képviselő testülete keddi rendkívüli ülésén elvetette, hogy fegyelmi eljárás során vizsgálják Szaniszló Sándor polgármester felelősségét annak kapcsán, hogy a meghívás ellenére nem ment el a kormánnyal egyeztetni az energiakompenzációról, és ezzel több százmilliós kárt okozhatott a kerületnek – írja Sütő-Nagy Zsolt a Magyar Hírlapban.

A baloldali többség még tárgyalni sem volt hajlandó a Fidesz és a KDNP frakcióvezetőinek, Tóth Kálmánnak és Szarvas Attilának a javaslatát, miszerint fegyelmi vizsgálat keretében foglalkozzanak Szaniszló Sándor polgármester érthetetlen, a kerületnek akár több százmilliós kárt okozó eljárásával.

Mint ismert, januárban Láng Zsolt, a közép-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy 44 milliárd forint kormányzati támogatást kapnak rezsiköltségeikhez a tízezer lakos feletti települések és a fővárosi kerületek. A támogatást az alapvető közszolgáltatások fenntartására adja a kormány az ukrajnai háború és a brüsszeli szankciók miatt kialakult gazdasági helyzetben. Öt fővárosi DK-s polgármester, a III., a IV., a XI., a XV. és a XVIII. kerület vezetője, valamint Ferencváros előjárója azonban távolmaradt az egyeztetéstől, így városrészeik jelentős összegektől estek el.

Emiatt kezdeményezték az érintett kerületekben a kormánypárti frakcióvezetők a polgármesterek elleni vizsgálatokat.

Tegnap a XVIII. kerületben rendkívüli testületi ülést hívtak össze, ám a baloldali képviselők még az ügy tárgyalásának a lehetőségét is elvetették. A határozathozatal legérdekesebb pillanata az volt, amikor a vizsgálatban érintett MSZP-sként megválasztott, ám azóta a DK-ba igazolt polgármester is a maga védelmében szavazott. Az országos hírnévre a 2010-es a pestszentlőrinci kupiügy nyomán szert tevő Szaniszló Sándor eljárását semmi nem indokolta, érintettsége miatt nyugodtan tartózkodhatott volna, hiszen a baloldali többség az ő voksa nélkül is elvethette a kezdeményezést.

Forrás: Magyar Hírlap

Fotó: MH/Bodnár Patrícia