Novák Katalin álláspontja, hogy teljes jogú tagságot és tiszteletet követelünk a brüsszeli asztalnál. Európa nélkül nincs magyar jövő, ahogy Magyarország nélkül sincs európai jövő – hangsúlyozta a Portfóliónak adott interjúban a köztársasági elnök. Novák Katalin úgy fogalmazott: nem örül az Európai Bizottság és a magyar kormány közti kötélhúzásnak, de azzal egyetért, hogy az ország szuverenitását meg kell védeni.

Ugyanazt a teljes jogú tagságot és tiszteletet követeljük a magyaroknak, mint amely bármely alapító vagy később csatlakozó ország polgárainak jár, egy rendes helyet a brüsszeli asztalnál

– húzta alá az államfő, aki szerint az lenne a jó, ha végre vissza lehetne térni a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködéshez. De ez bizony kompromisszumokat igényel – mutatott rá. Novák Katalin az unió szerepét értékelve továbbá kiemelte: az Európai Unió az elmúlt évtizedben inkább gyengült, mint erősödött. Mint mondta, elvesztették az Egyesült Királyságot, a külpolitikai érdekérvényesítés terén, sőt demográfiailag és versenyképességi szempontból is lemaradtak az Egyesült Államok és Ázsia mögött.

Miközben kialakulóban van egy új világrend, Európa megfeledkezett a közös stratégiai gondolkodásról, ideológiai kérdéseket helyezett a középpontba. Fel kell ébrednünk  – hangsúlyozta a köztársasági elnök, majd az orosz–ukrán háborút elemezte.

Az államfő szerint Ukrajna lerohanásával Vlagyimir Putyin átlépte a Rubicont.  – Bár a háború nem a mi szövetségi rendszerünk ellen zajlik, itt van a közvetlen szomszédunkban, ráadásul egy olyan országot ért támadás, ahol nagyszámú magyar közösség él és küzd a megmaradásért – mutatott rá. Éppen ezért Novák Katalin szerint mielőbbi fegyverszünetre van szükség, és békére.

Gondoljunk csak bele, hány ember életét vette el és hány család jövőjét tette tönkre eddig ez a háború, az értelmetlen erőszak. Ez nem videójáték, nem virtuális harcmező, hanem a véres valóság

– nyomatékosította az államfő. A magyar álláspont – amit egyébként Ferenc pápa és a szentszéki diplomácia is oszt – szerint először fegyverszünetet kell kötni, azután lehet meghatározni a hosszú távú béke alapvető feltételeit. Államfőként, keresztyén emberként és édesanyaként is a mielőbbi fegyvernyugvás mellett teszem le a voksomat – jelentette ki.

Novák Katalin arra is kitért, hogy sokan kíváncsiak Magyarországra, ennek köszönhetően számos hivatalos meghívást kap. Az elnökökkel, miniszterelnökökkel való személyes találkozás pedig lehetőséget ad arra, hogy nyilvánvalóvá tegyék a szövetséget és jobban megértsék a másik nézőpontját. Mint mondta, figyelnünk kell a világpolitikában zajló változásokra és ezek hatásaira, de fel kell hagynunk azzal a gyakorlattal, hogy majd valaki megmondja, mit, hogyan és mikor kell vagy nem szabad tennünk.

Önálló, szuverén, felnőtt nemzet vagyunk, értékekkel és érdekekkel. Ezeket kell elsősorban figyelembe vennünk, és így növelni mozgásterünket– húzta alá. Az államfő ennek kapcsán kiemelte azt is: nagyon kevesen tudnak a kárpátaljai magyarság létéről és problémáiról. Amikor egy ország vezetőivel a háborúról beszélnek, minden alkalommal felhívja  a figyelmet a Kárpátalján élő magyarok nehéz helyzetére.

Forrás: Magyar Nemzet

Kiemelt kép: Facebook