Az unión belül továbbra is a magyar áram- és gáztarifák a legalacsonyabbak – erről írt Világgazdaság. A lap a januári európai rezsitarifákat elemezve azt is írja: csökkent a különbség a magyarországi és az európai árak között, de uniós szinten továbbra is a magyar rezsi a legalacsonyabb. Ennek az az oka, hogy a hazai tarifák fixek, Európa más országaiban viszont többé-kevésbé követik a piaci ármozgásokat.

Az Európai Unióban továbbra is a magyarok fizetik a legkevesebbet a villanyért és a gázért – erről ír a Világgazdaság, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata alapján.

Az uniós összehasonlításban a legkedvezőbb helyen álló Budapest 9 eurócentes, vagyis kevesebb, mint 40 forintos áránál csak a nem uniós Kijevé volt alacsonyabb, 4 eurócent – olvasható a cikkben. Az uniós és az európai átlag a hazainak több mint a háromszorosa, de már az uniós lista negyedik legjobb helyén álló

Zágrábban is a budapesti tarifa másfélszeresét számlázzák ki a háztartásoknak.

A földgáz az EU-n belül ismét Budapesten volt a legalacsonyabb: kilowattóránként 2,47 eurócent. Egész Európát nézve pedig a kijevi, 2,10 eurócent. Az elemzés kiemeli, hogy

Svédország fővárosában, Stockholmban például 12-szer drágább a gáz egységára, mint Budapesten.

A szerdán életbe lépett uniós gázársapkával Brüsszel megelőzné, hogy a gázár ne szökjön az egekbe, mint tavaly augusztusban. Az árplafon 180 euró per megawattórában maximálja a gáz árát, ami viszont hónapok óta ennek a töredékébe kerül a holland gáztőzsdén. Elemzők szerint az intézkedés ezért könnyen visszafelé sülhet el. és áremelkedést hozhat. Azt üzeni ugyanis a kereskedőknek, hogy a tagállamok akár 180 eurót is hajlandók fizetni a gázért. Magyarország a többi energiaszankcióhoz hasonlóan a gázársapka bevezetését sem támogatta.

A Hirado.hu teljes cikke itt olvasható

Kép: Képernyőkép