Az Európai Parlament csütörtökön vitát tartott a lojális együttműködés elvéről, felróva a tagállamoknak, hogy nem elég együttműködőek a Pegasus vizsgálóbizottság tevékenységével kapcsolatban – írja a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja a Magyar Hírlaphoz eljuttatott közleményében.

A közlemény kiemeli, hogy Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője elmondta:

Az Európai Parlament a jogon kívül jár, amikor nemzetbiztonsági témában vizsgálódik, jelentést alkot, vagy éppen látogatást szervez Magyarországra.

A fideszes képviselő szerint hatáskör hiányában egyértelmű, hogy csak politikai motivációi vannak annak, hogy a parlament titkosszolgálati ügyekben akar vizsgálódni.

Schaller-Baross Ernő hozzátette: szomorú, hogy a lojális együttműködés elvét az Európai Parlament most éppen arra próbálja felhasználni, hogy hatáskörének hiányát pótolja, és megpróbálja a jogszerűség köntösébe bújtatni, hogy a szerződéseket sértő módon jár el – írják a közleményben.
A lojális együttműködés éppen ugyanolyan mértékben terheli az intézményeket a tagállamok irányában, mint fordítva. Több tiszteletet a szerződéseknek, több tiszteletet a nemzetállamoknak – zárta felszólalását a közlemény szerint Schaller-Baross Ernő.

Forrás: Magyar Hírlap

Fotó: Facebook/Schaller-Baross Ernő