Karácsony Gergely arra hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán, hogy „a kerékpáros hálózat egyik hiányossága, hogy jelenleg sem a Váci út, sem az Üllői út Hungária gyűrűn belüli szakaszán nem lehet biztonságosan biciklizni, ráadásul sok szakaszon a mellékutcák sem nyújtanak alternatívát”.

Majd hozzátette, „az M3-as metró felújítását követően a metrópótló sávok megszüntetése lehetőséget ad ezeken a kritikus hiányzó szakaszokon kerékpársávok kialakítására az eddigi buszsávok helyén”. A főpolgármester úgy véli, az M3 felújításának mintegy hat éve alatt a járművezetők már alkalmazkodtak a Váci és az Üllői út megváltozott forgalmi rendjéhez, „a tranzitforgalom jelentős része más megoldásokat keresett.

Így forgalmi fennakadás kialakulása nélkül lehet a két főút mentén összesen közel 6 kilométer új, biztonságos kerékpársávot kijelölni” – írta Karácsony.

„Javulhat a kerékpáros szempontból most nehezen megközelíthető városrészek elérhetősége”

„Összekapcsolódva a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Kiskörúton már meglévő kerékpárutakkal, jelentősen javulhat a kerékpáros szempontból most nehezen megközelíthető városrészek elérhetősége.

Végre átjárhatóvá válnának olyan kritikus pontok is, mint a Nyugati tér, az új sávok a meglévő nagykörúti és kiskörúti sávokkal együtt kiterjedt hálózatot alkotnak majd” – ismertette tervének részleteit az ellenzéki politikus.

„Az Üllői úti kerékpársáv Dél-Pest hiányzó belvárosi kerékpáros kapcsolatát teremti meg, nemcsak a környékén lakók, hanem az itt található egyetemek, egészségügyi intézmények, üzletközpontok és irodaházak számára is” – tette hozzá Karácsony Gergely.

Forrás: Mandiner.hu

Kép: Kovács Tamás