Elegem van a Schiff András-félék kijelentéseiből. Tegyük hozzá, a „félék” alatt azokat a magukat sajnáltató prominensekre értem, akik úton útfélen másokban keresik a hibát.

Mindezt olyan meggyőzően csinálják, hogy a végén sikerül is szétkenni a mocskot.

Így tette ezt Schiff András is, az a prominens zsidó zongoraművész, aki terjedelmes interjúban sírta el szívfájdalmát az erre vevő The Telegraphnak a napokban. Az interjú során feltették azt a kérdést is, hogy származása miatt féltette-e már valaha is a saját biztonságát, amelyre Schiff így válaszolt:

„Nos, a közösségi médiában valaki azt mondta, hogy engem és más prominens magyar zsidókat emberi ürüléknek neveztek, valaki más pedig megígérte, hogy levágja a kezemet, ha valaha is Magyarországra jövök. De nem veszem komolyan ezeket a dolgokat.”

Schiff András természetesen nem hajlandó fellépni a hazájában, sőt, még csak nem is látogat az országba.

Visszatérve az ürülékhez: ez is olyan kijelentés, amilyennel gyakran találkozunk, amikor a kontextusból kiragadva mantráz valaki valamit.

De vajon hogyan hangzott el a fent idézett mondat? Mint embert vagy mint magyart tartották őt – legalábbis szerinte – annak?

Bár nagy különbség nincs, hiszen ismert a mondás: aki magyarnak silány, az embernek is az.
E kijelentés angolra vagy németre lefordítva, valóban furcsa… Csakhogy a magyarban van erre egy másik, rövidebb szó is, jelesül a sz@r.

Ezt a kifejezést pedig igen gyakran használja a pesti zsargon (és általában a magyar is), mégpedig  egyáltalán nem „emberi ürülék”, hanem egyszerűen „rossz és szemét” értelemben.

És – ha belegondolunk – mint magyar, azt hiszem valóban rossznak lehetne nevezni Schiff Andrást, ha már évek óta ennyi rosszat össze tudott halandzsázni a magyarokról és Magyarországról.

Egyszerűen nincs kötődése Magyarországhoz

Nem érzi a honának, azért is távozott el innen, mégpedig oda, ahol – szerinte – jobban tud az összeköttetései révén érvényesülni. Nem pedig azért, mert elkergették, úgy, mint annyi más színészünket és tudós írónkat a háború után, mivel börtönbe akarták őket zárni, vagy urambocsá, talán még kivégezni is.

Ők valóban haragudhattak volna a hazájukra, meg lett volna rá az okuk. Mégis, Schiffel ellentétben életük végéig honuknak érezték, majd aztán belebetegedtek és sokszor bele is haltak, hogy nem jöhettek haza.

Ezért nem voltak ők sz@r magyarok.

Különben is, ezt a jelzőt megkapja még a menzán ez ebéd is, ha nem ízlik a diákoknak, mégse jut eszükbe, hogy emberi ürüléket ettek.

Ha annyi forintom lenne, ahányszor Orbán és kormánya megkapta e jelzőt az ellenzéki szimpatizánsoktól, olykor magától az ellenzéktől is, milliárdos lennék. Más kérdés, hogy a miniszterelnöknek mégsem jutott eszébe egy-egy verbális sértés után siránkozva elfutni az országból, és fogadkozni, hogy nem jön vissza többé.

Na és mi a helyzet a saját márkává érlelt O1G-vel? Amikor Orbán egybesült nagyon értelmiségi ellenzéke ezt skandálta, aligha „a férfi nemi szervből, az ejakuláció során eltávozó mirigyváladékra” asszociáltak az emberek, hanem valami rosszra, undorítóra, számukra nem kívánatosra.

No de mit tehetünk, ez volt a véleményük, slussz. Mások meg azt mondták, hogy „Orbán egy géniusz”, mert nekik meg ez volt a véleményük!

De könyörgöm, Schiff András alkalmi taxisofőrjének is lehet véleménye – „emlékszem, amikor Budapesten taxiba ültem, a sofőr elkezdett panaszkodni, hogy mindenről a zsidók tehetnek“ –, de általánosítani és ebből egy országra érvényes vélemény-értelmezést levonni, nem helyénvaló.

Megjegyzem, az angol-szász szóhasználatban is ismert a Bullshit, a németben pedig a Scheiße kifejezés, amely a magyar sz@rnak a megfelelője, és használják is a német kormány kritikusai akár Scholz kancellárra, akár Habeck gazdasági miniszterre, és a többiekre. És láss csodát, ők sem veszik a kalapjukat és hagyják el rohamléptekkel Németországot.

Mindez Schiff András részéről, mint indok: mesebeszéd

Sokkal egyszerűbb a The Telegraph-hoz elszaladni, vagy várni, hogy eljöjjenek hozzá, és ötödszörre vagy tizedszerre elmondani, milyen szörnyű ez a keresztény magyar kormány, és még egy magyar taxis is rossz véleménnyel volt azokról, akiket valakik (hmm, mikor is?) sz@rnak neveztek.

A riporter pedig természetesen szemrebbenés nélkül vonta le azt a konzekvenciát az interjú végén, hogy bizony-bizony, a magyar kormány így gondolkozik. Szerintem viszont ez a következtetés Bullshit, Scheiße, azaz sz@r.

Schiffnek valamiféle magyarázatot kell adnia arra, miért nem megy vissza az országba, ahonnan származik, és milyen jól jön ilyenkor egy magyar taxis világrengető véleménye, nem igaz?

Ok és okozat. Egyértelmű – vonja le a konzekvenciát az olvasó.

Nekem viszont pont ebből van elegem! Mert a fent említett olvasó ezután valóban birkamód és elégedetten csukja be az újságot, mondván: lám, ismét egy bizonyíték, hogy mi is folyik abban az országban, hiszen erről már a nyugati újságok is írnak.

Naná, hogy írnak! Miért, a szívszaggató, clickbait történetekre – függetlenül az igazságtartalmuktól – mikor nem harapott a nyugati sajtó?

(TTG)

Kiemelt kép: Facebook