Nem vitás, hogy innen, Európa közepéről szemlélve Kanada már eddig sem tűnt a normalitás és demokrácia fellegvárának, a legutóbbi hír pedig csak megerősíti ezt.  

A vasárnap.hu a Not the Bee (nem a méhecske) cikke alapján írta meg a civilek.info, hogy egy kanadai iskolában „megtisztítják” könyvtárukat a 2008 előtt született művektől. Az írás szerint az iskola „a könyvtári könyvek nagyjából 50 százalékát – köztük a Harry Potter és az Éhezők viadala sorozatokat – selejtezte ki egy korábban megjelent irányelv alapján, amely „méltányosabb” felhozatalt tűzött ki célul. Az iskola ellentmondásos lépésére azt követően került sor, hogy az oktatási miniszter az év elején utasítást adott ki az iskolaszékeknek a széleskörűbb befogadás érdekében.”

Akinek van füle a hallásra, már gyaníthatja, mit takar a „méltányosabb felhozatal” és a „befogadás”.

Abban az országban, ahol – állítólag még kísérleti jelleggel – dekriminalizálták a nehéz drogok használatát, ahol lecsuknak egy apukát, aki nem hajlandó a lánya nemváltó műtétét engedélyezni és fiúként kezelni, ott minden megtörténhet. Minden, ami általában a legsötétebb diktatúrákat jellemzi.

Az agymosás persze elegánsabb és kisebb visszhangot kelt, mint a drasztikus fellépés a normalitás ellen, így a modern könyvégetés tökéletesen beleillik a képbe. Harry Pottert kivarázsolják a polcokról, a helyébe biztosan a „Hogyan szerezz magadnak örömöt” modern oktató kötet kerül. Esetleg a „Barátnők szerelme” vagy a „Fiú, szeresd a fiúkat” elemző szakmunka. Mert ezek a művek „méltányosan befogadóak”. Nagy valószínűséggel előbb vagy utóbb kötelező olvasmányokká válnak, sőt, ha ilyen rohamléptekkel tör utat magának az új kor új szelleme, vélhetőleg úgy ellenőrzik majd, hogy a nebuló valóban olvasta-e azokat, hogy felelet gyanánt a gyakorlatban is be kell majd mutassa a tanultakat.

Kanada egykor mintaország volt a szemünkben, mára már csak úgy tesz, mintha ország lenne. Pedig egyre inkább az LMBTQ mese szerint Óperencián túli Devianciátussá, netán Egolanddá alakul.

Nekem is akad néhány Kanadában élő ismerősöm, többségük mindebből nem sokat tapasztal. Igaz, ők nem nagyvárosokban élnek. Jól tudjuk, hiszen minden hanyatló társadalmú országban így történt és így történik ma is, hogy a métely a nagyvárosokból terjedve fokozatosan mérgezi meg a máig egészséges szemléletű vidéket. A baj az, hogy a folyamat alattomos. Először csak azt érik el, hogy a természetellenes megtűrtté, elfogadottá váljon, majd egyre agresszívabban támadnak, előjogokat követelnek maguknak, végül bevezetik saját eszméik diktatúráját.

Mire a társadalom normálisabb fele észreveszi a veszélyt, már régen késő.

A könyv az emberiség ereje, ha  gyengíteni akarják, a legegyszerűbb a könyvek ellen hirdetni háborút. De ha nem tévedek, a náci hatalomátvétel is könyvégetéssel kezdődött, de ma még nem raknak máglyákat belőle.

Aki olvasta Ray Bradbury 451 fok Fahrenheit című sci-fijét, vagy látta a belőle készült filmet, tudhatja, mire gondolok. Aki nem, az sürgősen pótolja a mulasztást, – még mielőtt azt is el nem tüntetik a könyvtárakból.

Szerző: Ifj. Tóth György

Fotó: Rafael Juárez / Pixabay