Bőven voltak témák a legutóbbi Civil Akadémiához is: Orbán Viktor felszólalásával elkezdődött a parlament őszi ülésszaka annak minden ékesszólásával és ékesszólójával együtt. Szombaton új kormányt választott Szlovákia, hogy milyet, az sem a felvidéki magyarság, sem pedig a két ország viszonya szempontjából sem mindegy. Aztán a média politikára gyakorolt hatása az Egyesült Államokban és az Unió jövője Európában, Magyarország viszonya az Európai Unióban.

A gondolkodó és látó ember tudja, érzi, Európa sokféle és vezetési válságban van. Jószerivel azt sem tudjuk hogy hívják a német kancellárt, mert annyira súlytalan. Franciaország és Macron azon dolgozik, hogy ne törjön ki náluk egy polgárháború. Jogos tehát a kérdés, akkor kik irányítják Európát? A másik jogos kérdés, hogy kiknek, milyen elképzelések szerint kellene haladnia Európának a jövőben. Itt volt a Covid, kitört a háború, a gazdasági válság, és mit látunk? Rossz válaszok születtek a baloldal boszorkánykonyháiban. Ebből következően sem a hazai, sem az európai baloldal semmit, de semmit nem tanult ezekből. Úgy tűnik, hogy a rossz helyzetfelismeréseik képességbeli problémákat is jeleznek, vagy elkötelezettségbelit. A választási esélyeket nem lehet pusztán matematikai képletekkel leírni, mert a politika nem száraz matematika.

A moderátor Szabó Anett volt, a meghirdetett, de sportbaleset miatt váratlanul kimaragó G. Fodor Gábor helyett a szakavatott beszélgetőtársak ezúttal Dr. György László gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért felelős kormánybiztos és Dr. Boros Imre közgazdász voltak.

A Civil Akadémia teljes felvétele: