Az orvosi tankönyvek idevágó fejezetei szerint kevés olyan tünet van, ami jobban megijesztené az embert, mint a rendellenes vérzés. Emiatt ilyen esetben általaban orvoshoz fordul az illető, s megindulhat a szükséges kivizsgálás. Azonban számtalan olyan esetet is látunk, ahol az átmeneti – hiszen időnként erről van szó- s emiatt múló panasz miatt mégsem történik kapcsolatfelvétel, s így a diagnózis – sajnos nemegyszer tragédiát okozva – késik.

A rendellenes nőgyógyászati vérzés, az urológiai eredetű vérzés, a vérköpés mind kivizsgálandó, s

nem érdemes halogatni az orvoshoz fordulást, mert ezen tünetek hátterében ugyan állhatnak múló, néha banális okok is, de az esetek jelentős részében rosszindulatú daganatos betegségek állnak a háttérben.

Ugyanez igaz a gyomor-bélrendszeri – orvosi szóval gasztrointesztinális – vérzésre is.

A vér megjelenése a székletben persze lehet például a szokásos aranyér visszatérő jele, de ugyanígy jelezheti a vastagbélrákot is. Sőt természetesen két betegség együtt is előfordulhat, így nem intézhetjük el egy kézlegyintéssel, mondván az aranyér rakoncátlankodik ismét, s bizos a szokásos probláma okozza a tünetet.

S nehezíti a helyzetet, hogy míg a fenti esetekben a vérzés általában szabad szemmel is látható, a gyomor-bélrendszer esetében nem ez a helyzet.

Tévhit ugyanis, hogy a vérzés minden esetben látható!

Három vérzéstípus

Orvosi szemmel három vérzéstípust különíthetünk el. Masszív vérzésnek azt nevezzük, mikor a látható vérzés klinikai tünetekben is megnyilvánul, s ilyenkor értelemszerűen sürgős orvosi ellátásra kerül sor. Manifeszt vérzés a látható, de nem sürgősségi ellátást kívánó vérvesztés, s itt is általában orvoshoz fordul az illető. Bár mindenkinek van szomorú tapasztalata hónapok óta vérezgető – s orvoshoz addig nem forduló – nőgyógyászati, urológiai vagy vastagbéltumoros betegekről…

A harmadik csoportba a rejtett, szabad szemmel nem látható, úgynevezett okkult vérzés tartozik. Nehezíti a dolgot, hogy a felső gasztrointesztinális traktusból (nyelőcső, gyomor, patkóbél) származó vér emésztődik, s csak a széklet fekete színe jelzi jelenlétét. Meg persze a laboratóriumi kimutatás az úgynevezett Weber teszt, melynek során (a látható vér mellett) mind a rejtett, mind az emésztett vér kimutatható.

Ennek elvégzése rendszeres időközönként, szűrővizsgálati jelleggel számos betegség felderítését elősegíti.

A vizsgálat emberi vérre specifikus, így étkezés nem befolyásolja. A vér szakaszos ürülése miatt javasolt a háromszori, három egymást követő napi mintavétel. Ennek elvégzésben segít háziorvosunk, de azt is tudni érdemes, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ lehetőséget biztosít a vastagbélrák szűrőprogram keretében ilyen vizsgálatra, s ehhez biztosítja a mintavételhez szükséges egységcsomagot. (Részletek a honlapon elérhetőek: https://www.nnk.gov.hu/index.php/szuresiranyitasi-foosztaly)

Azt is tudni érdemes, hogy nemcsak a Weber vizsgálat pozitivitása jelezheti a gasztrointesztinális vérzés fennálltát, hanem krónikus, okkult,

intermittáló vérzés jele lehet a laborvizsgálat során találta vashiány, vagy a már fennálló vashiányos vérszegénység is.

Férfiaknál és menopauzában lévő nők esetében a vashiány (a nem menopauzában lévő nők esetében a jelentős vashiányos vérszegénység) fel kell, hogy vesse a gyomor-bél rendszerből származó vérzés lehetőségét, s ilyen esetben kötelező az endoszkópos kivizsgálás elvégzése.

Kórállapotok, amik mind gasztrointesztinális vérzést okozhatnak

Ugyanakkor a Weber pozitivitás vagy a vashiány önmagában nem jelenti azt, hogy páciensnek rosszindulatú daganatos betegsége van. A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány kórállapot, amik mind gasztrointesztinális vérzést okozhatnak. Ezzel járnak vagy járhatnak a fekélybetegségek (gyomor-és nyombélfekély), a refluxbetegség, a nyelőcső visszértágulatai, a gyomor és bélgyulladás, a gyulladásos bélbetegségek, a diverticulosis, az aranyér, a különféle polypok, a belek érrendszeri betegségei, idegentestek okozta sérülések, krónikus hasmenéssel járó állapotok.

Tehát nem kell rögvest a legrosszabbra gondolni, de a kivizsgálást el kell kezdeni.

Összefoglalva tehát elmondhatjuk, hogy minden gyomor- bélrendszeri vérzést nagyon komolyan kell venni, szűrővizsgálattal keresni kell a vérzés szabad szemmel nem látható nyomát, s minden ilyen esetben el kell végezni a gyomor és vastagbél endoszkópos vizsgálatát. Ezzel ugyanis nemcsak korai diagnózishoz lehet jutni, hanem időben meg is lehet találni azokat az elváltozásokat, amik azonnali eltávolításával megelőzhető a gyomor vagy vastagbélrák kifejlődése.

Szerző: Dr. Temesszentandrási György

Címlapkép: Illusztráció / Darko Djurin / Pixabay